Telefacts neemt video-app TikTok onder de loep

ByPeter De Smedt

20 november 2021 , ,
Telefacts - © DPG MediaTelefacts - © DPG MediaTelefacts - © DPG Media

De Chinese video-applicatie TikTok is in recordtempo uitgegroeid tot de nummer één app bij tieners en kinderen, mede doordat hun sociale leven door de lockdown noodgedwongen online plaatsvond.

Is de populaire video-app een onschuldig tijdverdrijf of is er meer aan de hand? Censureert het platform al wie zwart, gehandicapt of arm is? TikTokker Unice Wani verklaart: “Als je het woord ‘zwart’ nog maar uitspreekt, kunnen je video’s al geblokkeerd worden door het platform.”

Birgit Van Mol ondersteunt als ambassadeur van Rode Neuzen Dag het welzijn van jongeren en dus is deze aflevering voor haar extra bijzonder:

“We gunnen onze jongeren natuurlijk ook op TikTok veel plezier en ontspanning, zeker in deze vreemde tijden. Maar omdat Rode Neuzen Dag begaan is met het welzijn van onze jongeren, vinden we het belangrijk dat we hen ook waarschuwen voor de mogelijke risico’s van een platform waarop ze veel tijd doorbrengen.”

Birgit Van Mol

Het slimme algoritme van TikTok toont de gebruikers gepersonaliseerde content gebaseerd op hun interesses en scrollgedrag, waardoor tieners gemiddeld anderhalf uur per dag doorbrengen op de app. Klopt het dat TikTok de persoonlijke gegevens van minderjarigen verzamelt en dat de Chinese overheid iedereen bespioneert via het platform? Telefacts neemt de kijker mee in de geheimzinnige wereld van TikTok.

Telefacts – De duistere kant van TikTok, zondag 21 november 2021 om 22.05 uur bij VTM en op VTM GO.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByPeter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.