Axel Daeseleire proeft culinaire hoogstandjes in Sergio Over De Grens

Sergio Over De Grens: met Axel Daeseleire op de Faeröereilanden - © DPG MediaSergio Over De Grens: met Axel Daeseleire op de Faeröereilanden - © DPG MediaSergio Over De Grens, Sergio Herman, Axel Daeseleire

In Sergio Over De Grens trekt Sergio Herman op pad met een reisgezel die hij wel heel goed kent: Axel Daeseleire.

Axel nam Sergio eerder al mee op sleeptouw, de halve wereld rond, maar nu keren ze de rollen om. Samen reizen ze naar Faeröer, een eilandengroep in het Hoge Noorden en een uitdagende culinaire bestemming. Axel krijgt gastronomische hoogstandjes als paardenmossels, gevulde schapenmaag en de beste langoustines ter wereld voorgeschoteld. En daar moet hij zelf soms heel wat voor over hebben… 

De trip gaat meteen avontuurlijk van start. Sergio en Axel duiken het ijskoude water aan de kust van Bour in, op zoek naar de paardenmossel. Deze joekels kunnen tot wel 20 cm groot worden. De duik is voor Sergio alvast een hele beproeving… Eens de buit binnen is, worden Sergio en Axel uitgedaagd om de delicatesse rouw te proeven. En dat kan vooral bij Axel op veel protest rekenen: “Je moet die mossel bakken, zo is dat toch niet te eten?!”

En ook voor de volgende activiteit loopt Axel, die hoogtevrees heeft, niet meteen warm. De heren gaan op zoek naar de eieren van de stormvogel, die zijn nest op de flanken van de hoogste kliffen van Faeröer bouwt. “Ik ben kapot! En dit allemaal voor een omeletje. Goed zot hoor!”, lacht Axel. Kan de smaak van het ei hen de zware workout doen vergeten?

Op de pompende beats van Axels lievelingsmuziek rijdt het duo richting Leynavatn. Sergio heeft een tafel geboekt bij ‘KOKS’, het meest afgelegen tweesterrenrestaurant ter wereld. Daar krijgen ze maar liefst 20 culinaire hoogstandjes van het eiland voorgeschoteld. “Dit is echt een rollercoaster van smaken, heel bijzonder!”, oordeelt Sergio. Om de trip in schoonheid af te sluiten, gaan Sergio en Axel langs bij Marni in Kollafjordur. Hij verkoopt de beste langoustines ter wereld. “Poetin uit Rusland eet deze langoustines twee keer per week”, vertelt Marni.

Vorig jaar werd Axel zwaar getroffen door corona. Tijdens de trip vertelt hij openhartig over deze zeer emotionele periode.

“Ik beschouw dit echt als mijn tweede leven. Ik ben me heel bewust van die eindigheid. Als ze je komen zeggen dat ze je in een kunstmatige coma gaan brengen, dan voel je jezelf nog heel klein.”

Axel Daeseleire

Sergio Over De Grens, dinsdag 25 januari 2022 om 20.35 uur bij VTM en ook op VTM GO.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.