Quantcast
Najaar 2021Televisie

Canvas breidt aanbod Vlaamse auteursdocumentaires uit

Vanaf zondagavond 31 oktober gaat Canvas meer Vlaamse auteursdocumentaires uitzenden. Dat geldt niet alleen voor de eigen reeksen, zoals: Kinderen van de migratie, Het Scheldepeloton of Het leven in kleur), maar ook voor documentaires waarbij Canvas als coproducent of door vooraankoop de productie mee helpt realiseren.

Canvas zendt op zondagavond al jarenlang auteursdocumentaires uit, films die zich onderscheiden door de persoonlijke betrokkenheid en de eigenzinnige blik of stijl van de cineast-auteur. Door het aanbod nog uit te breiden, ondersteunt Canvas de Vlaamse documentaire sector.

Ontdek hieronder het uitgebreide aanbod aan Vlaamse auteursdocumentaires, vanaf zondag 31 oktober:

Touching Infinity – zondag 31 oktober

Rebecca, Fernand en Delphine weten dat hun einde nabij is. De documentaire Touching Infinity volgt hun tijdens de laatste weken van hun leven. Ook de zorgkundigen komen aan bod. Alle opnames gebeurden spontaan, geen enkele scène werd geregisseerd. Producente Griet Teck was getuige van oprechte gesprekken en momenten van warme verbondenheid.

Touching Infinity is een documentaire van Griet Teck, geproduceerd door Wild Heart Productions, co-productie Canvas met de steun van het VAF.

Touching Infinity, zondag 31 oktober 2021 om 22.10 uur op Canvas en op VRT NU.

Misha and the Wolves – zondag 7 november

Na 50 jaar gezwegen te hebben, vertelde de Amerikaans-joodse Misha Defonseca in het begin van de ’90 haar levensverhaal in het boek Misha: A Mémoire of the Holocaust Year. Als zevenjarige moest ze bij een katholiek gezin in België onderduiken voor de Nazi’s.

Omdat haar pleeggezin haar slecht behandelde, overleefde ze vier jaar lang in de bossen van Europa, samen met een roedel wolven. Haar memoires werden een bestseller die vertaald en verfilmd zijn in verschillende landen, maar een breuk met haar uitgeefster Jane Daniel gooide roet in het eten. Een waargebeurd mysterie ontpopt zich in een documentaire, met een reeks personages die afzonderlijk stukjes van de puzzel onthullen.

Deze documentaire van regisseur Sam Hobkinson is een Brits-Vlaamse productie van Arts Alliance Productions in coproductie met Las Belgas en met de steun van het VAF (vooraankoop Canvas).

Mischa and the Wolves, vanaf zondag 7 november 2021 om 21.45 uur op Canvas en op VRT NU.

Bakolo Music International – zondag 14 november

De groep Bakolo Music International vierde in 2018 zijn 70-jarig bestaan. De muzikanten zijn de laatste getuigen van de gloriejaren van de Congolese rumba. Ze vieren hun verjaardag met een internationale tournee. De documentaire toont een belangrijk moment in het bestaan van de groep.

Bakolo Music International is een documentaire van Benjamin Viré  en Tom Vantorre, geproduceerd door Diplodokus en Eklektik, in coproductie met Canvas en met de steun van het VAF.

Bakolo Music International, vanaf zondag 14 november 2021 om 22.45 uur op Canvas en op VRT NU.

Gekooid – maandag 15 november

Door een combinatie van omstandigheden werd Laura Vermeire getroffen door de eetstoornis anorexia nervosa. Op een paar maanden tijd viel ze meer dan 10 kg af. Ze wou zich niet laten opnemen en haar ziekte zelf aanpakken. Samen met haar vriend en cameraman Dominique De Vlieger maakte ze een documentaire en schreef ze een boek over haar strijd.

De documentaire geeft ook een inzicht in het ontstaan van eetstoornissen en hun impact op de omgeving en wil het taboe doorbreken en hoop geven aan lotgenoten.

Gekooid is een productie van Afterglow Films (vooraankoop Canvas).

Gekooid, vanaf maandag 15 november 2021 om 22.10 uur op Canvas en VRT NU.

My Uncle Tudor – zondag 28 november

In deze documentaire trekt cineaste Olga Lucovnicova naar het grootouderlijke huis in Moldavië waar ze opgroeide. Ze praat met haar oude tantes en met haar oom Tudor en confronteert hun met haar trauma.

Olga Lucovnicova werd geboren in Moldavië in 1991. Ze volgde een opleiding cinematografie in haar vaderland en daarna in Portugal, Hongarije en België. In 2020 studeerde af aan Sint-Lukas Brussel met My Uncle Tudor. De documentaire werd ondertussen bekroond op verschillende festivals en won onder andere een Gouden Beer in de kortfilmcompetitie in Berlijn.

My Uncle Tudor, een productie van LUCA School of Arts – Doc Nomads met de steun van het VAF (aankoop Canvas).

My Uncle Tudor, vanaf zondag 28 november 2021 om 23.00 uur op Canvas en VRT NU.

The Pink Revolution – zondag 5 december

The Pink Revolution vertelt het verhaal van Hocine die nu door het leven gaat als Yasmine. Hij groeide op in een conservatief gezin in Algerije. Daarnaast zijn Adil en Albéric geboren in een land waar homoseksualiteit bestraft wordt met gevangenisstraf, lynchpartijen, vervolging en de dood. Ze vluchtten naar België en Frankrijk op zoek naar asiel.

Jawad Rhalib is een Belgisch-Marokkaanse filmmaker die bekend staat om zijn sociale en geëngageerde cinema. In een realistische en observerende stijl kaart hij sociale, politieke, religieuze wantoestanden op een compromisloze manier aan. The Pink Revolution is een productie van Serendipity Films, met de steun van het VAF (vooraankoop Canvas).

The Pink Revolution, vanaf zondag 5 december 2021 om 23.00 uur op Canvas en VRT NU.

Toon meer

Gerelateerde berichten