Quantcast
Televisie

De Nomaden van Vranckx in Cairo en Kampala

De Nomaden van Vranckx op zaterdag zijn ondertussen welbekend: jonge landgenoten die ‘in den vreemde’ reportages gaan maken. Binnenkort komen er opnieuw twee nieuwe documentaires aan, allebei uit Afrika. Het zijn de nummers 31 en 32 sinds Vranckx de deur heeft opengezet voor jong talent.

Wakaliga is een sloppenwijk van Kampala, Oeganda. Hier maakte Isaac Nabwana zijn droom waar. Hij stampte er een heuse filmstudio uit de grond: Wakaliwood. Anders dan in Hollywood, Bollywood of Nollywood draaien ze hier films zonder budget. Alles, maar dan ook alles maken ze er zelf: geweren van oud ijzer, filmkranen, zelfgeschilderde filmaffiches. En de acteurs worden niet bepaald dik betaald. Isaac: “Hoeveel kan het kosten om iemand een ander te laten slaan?”

In tien jaar tijd werden er een zestigtal komedies ingeblikt. In een land dat verscheurd wordt door een schrijnend klassensysteem, slaagde Isaac erin om zijn sloppenwijk op de wereldkaart te zetten. Zijn films waren in eerste instantie vooral bedoeld als entertainment voor de inwoners van de sloppenwijk, maar dankzij enkele trailers die viraal gingen kwam het unieke verhaal van Wakaliwood in de internationale media en algauw kregen ze fans over de hele wereld.

Stijn Van Peer en Steven Perceval zagen met grote ogen hoe het eraan toe gaat achter de schermen van Wakaliwood, spraken met de hoofdrolspelers en onderzochten wat de toekomst brengt. “Isaac inspireerde met zijn doorzettingsvermogen niet alleen zijn lotgenoten, hij is een voorbeeld voor ieder van ons.”

Een reportage van Stijn Van Peer en Steven Perceval – Aap Media © 2017

Zaterdag 17 juni om 20.10 uur in Vranckx en vrtnu.be.

Toon meer

Stenz Van Dyck

Redacteur

Gerelateerde berichten