Quantcast
Varia

De VRT lanceert Jouw VRT: VRT doorkruist Vlaanderen voor wetenschappelijk onderzoek

De VRT lanceert Jouw VRT: een groot wetenschappelijk onderzoek waarbij een caravan tijdens de zomermaanden heel Vlaanderen doorkruist. Het doel van het project is te weten komen wat de Vlaming denkt en verwacht van de publieke omroep. Dat is vandaag door CEO Frederik Delaplace aangekondigd in het Vlaams parlement. Tom Waes, Danira Boukhriss en Siska Schoeters worden de gezichten van de actie.

De hele zomer lang doorkruist een caravan van de VRT heel Vlaanderen voor representatief onderzoek naar verwachtingen van Vlaamse kijkers, luisteraars, surfers en swipers. Met de basisvraag: “Hoe kunnen we nog meer jouw VRT worden?”, wil de publieke omroep te weten komen wat de verwachtingen zijn van de Vlamingen.

De VRT treedt op ongeziene wijze in dialoog met de Vlaamse kijker, luisteraar, surfer en swiper om te weten wat de Vlaming werkelijk verwacht van de publieke omroep. De toer met de caravan door Vlaanderen zal het wetenschappelijk onderzoek verder verrijken. Dit project sluit aan bij de Beheersovereenkomst die de VRT met de Vlaamse regering heeft afgesloten. De VRT zal in haar beleid rekening houden met de resultaten die uit het onderzoek en de caravantoer naar boven zullen komen.

“We spelen als VRT een belangrijke rol in onze maatschappij: we willen alle Vlamingen informeren, inspireren en verbinden, en zo de Vlaamse samenleving versterken. Daarom treden we de komende maanden op verschillende locaties in Vlaanderen – van in De Panne tot in Maasmechelen – in dialoog met onze kijkers en luisteraars. Dat combineren we met een wetenschappelijk onderzoek naar de verwachtingen van de burgers, onze 6,5 miljoen aandeelhouders. Met die resultaten gaan we in het najaar aan de slag om nog relevanter te worden voor Vlaanderen.”

Frederik Delaplace, CEO van de VRT

“De VRT is er voor alle Vlamingen en Brusselaars, jong en oud. Het is dan ook belangrijk dat onze openbare omroep vinger aan de pols houdt van wat leeft in de samenleving. Met de beheersovereenkomst hebben we ook expliciet die opdracht gegeven aan de VRT. Ik ben tevreden dat hier ook snel werk wordt van gemaakt en ik kijk vooral uit naar de meningen van alle kijkers, lezers en luisteraars van de VRT.”

Benjamin Dalle, Vlaams Minister van Media

Caravantoer door Vlaanderen

Vanaf zondag 4 juli zal een caravan met cameraploeg heel Vlaanderen doorkuisen. Zo stopt de caravan onder andere in een woonzorgcentrum, een voetbalclub, een universiteit of een jeugdhuis. De Vlaming kan op al die plekken zijn mening kwijt over de verwachtingen van de VRT.

Op regelmatige tijdstippen zullen ook het management en de tv-en radiomakers ter plaatse aanwezig zijn. Dagelijks komt er een korte compilatie op televisie en online. Bekende Vlamingen Tom Waes, Danira Boukhriss en Siska Schoeters zijn het uithangbord van de actie.

“Ik kijk erg uit naar dit nieuwe project. Je kan het een beetje zien als een verlengstuk van Reizen Waes Vlaanderen. Daar mocht ik ook heel Vlaanderen doorkruisen op zoek naar boeiende mensen op interessante locaties en dat gaat nu ook het geval zijn. Ik heb geleerd dat je niet naar verre buitenlanden moet reizen om mooie dingen te zien en interessante inzichten te horen. Nu gaan we de Vlaming bevragen over wat hij van de VRT vindt en hoe hij of zij denkt dat de VRT in de toekomst nog beter kan aansluiten bij de wensen en verwachtingen. Ik ben echt benieuwd naar al die verschillende meningen.”

Tom Waes

“Dit is echt een heel uniek project. Ik ontmoet in mijn dagelijkse leven wel veel mensen en ik hoor wat ze denken over de VRT. Maar nu gaan we toch op een zeer grondige manier te werk. Ik kijk uit naar al die persoonlijke contacten met onze kijkers en luisteraars.”

Siska Schoeters

“Ik ben echt blij dat ik mee mijn schouders onder dit project kan zetten. Als de publieke omroep relevant wil blijven, moeten we weten wat er leeft onder de Vlamingen. Al die informatie zal ons in staat stellen om nóg betere programma’s te maken in de toekomst, waar de Vlaming écht graag naar kijkt. Want dat is uiteindelijk waar we het voor doen.”

Danira Boukhriss Terkessidis

Intussen kan de Vlaming ook zijn mening geven op de website van de VRT. Vanaf vandaag, 1 juli, komt er een vragenlijst online die peilt naar de mening van de Vlamingen. Hieronder een overzicht van de vragen:

  • “Wat zijn de eerste drie kenmerken/eigenschappen die bij jou opkomen als je denkt aan de VRT?”
  • “Hoe belangrijk vind je het dat Vlaanderen een eigen publieke omroep heeft? “
  • “Media worden steeds meer digitaal, online media worden steeds belangrijker. Wat verwacht jij de komende jaren van de VRT op deze domeinen?”

Representatief onderzoek

De caravantoer gaat gepaard met een wetenschappelijk onderbouwd en representatief onderzoek door de VRT-Studiedienst. Dat onderzoek werd bij 2.500 Vlamingen afgenomen, samen met een extern, onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau. De resultaten van dit onderzoek worden in het najaar bekendgemaakt. 

De toer door Vlaanderen en het wetenschappelijk onderzoek, vormen samen het startpunt voor de VRT om het beleid verder aan te scherpen in functie van de Vlaamse mediagebruiker. 

Het startschot van de toer met de caravan wordt op zondag 4 juli gegeven vlakbij de festivalweide van Werchter. Siska Schoeters zal daar aanwezig zijn om de allereerste meningen van de Vlaming over de publieke omroep te registreren. Op maandag 5 juli volgt een kort sfeerverslag van die eerste ontmoetingen op tv en online.

De caravan van de VRT doorkruist Vlaanderen vanaf zondag 4 juli.

Toon meer

Gerelateerde berichten