Quantcast
Varia

Dertigers en Durf te vragen winnen Diversiteitstrofee van de VRT

Om het belang van diversiteit aan te tonen, reikt de VRT jaarlijks verschillende Diversiteitstrofeeën uit aan eigen tv-en radioprogramma’s. Onder andere Dertigers, Durf te vragen, De Inspecteur en Hoodie zijn de grote winnaars van afgelopen jaar.

 De Diversiteitstrofeeën van de VRT worden elk jaar uitgereikt in samenwerking met zes vereniging. Het is een bekroning voor programmamakers die bewust omgaan met diversiteit in de beeldvorming en digitale toegankelijkheid. Het aandeel vrouwen op televisie met 41,4% (streefdoel 40%) is nog nooit zo hoog geweest als afgelopen ,jaar. Ook het aandeel mensen van buitenlandse herkomst stijgt van 7,5% naar 8,4%. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen en de Universiteit van Amsterdam.

De VRT heeft nog hogere streefdoelen. Tegen 2025 moet het aandeel vrouwen op televisie naar 48% en mensen met buitenlandse herkomst naar 9,5%. Daarnaast zouden ze ook meer willen in spelen in het aandeel mensen met een beperking naar 2%. 

“Het is bijna een cliché aan het worden, maar 2020 was geen evident jaar, voor niemand. We zijn trots dat we het afgelopen jaar samen met onze makers opnieuw heel wat mooie stappen hebben gezet op het vlak van diversiteit. Het is en blijft wel een prioriteit dat we de diverse samenleving in Vlaanderen nóg meer laten zien in al onze programma’s, want de VRT is een publieke omroep voor iedereen, ongeacht geslacht, herkomst of sociaaleconomische situatie.” 

Karen Donders (directeur Publieke Opdracht bij de VRT)

Enkele VRT gezichten die een groot aandeel hadden in diversiteit krijgen een speciale vermelding als virtuoos in diversiteit. Kathy Lindekens drukte haar stempel op diversiteit met jongerenprojecten zoals De OvernameCarte BlancheVRT NXT en Twintigers: een Briljante Generatie en Ward Verrijcken (Filmman Wart) had in zijn filmverslaggeving steeds aandacht voor de aanwezigheid van vrouwen, verschillende seksuele identiteiten en mensen met een buitenlandse herkomst.

De website van De Warmste Week krijgt een speciale vermelding voor digitale toegankelijkheid en De Sporza voetbal-app gaat met de Trofee voor digitale toegankelijkheid aan de haal.

Ontdek hieronder alle winnaars van de diversiteitstrofeeën:

De winnaars

  • Durf te vragen (Eén): In elke aflevering wordt duidelijk dat er steeds veel diversiteit binnen de verschillende groepen in de maatschappij.
  • Ontoerekeningsvatbaar (Canvas): Dit programma bood de kijker een inzicht in de levens van onzichtbare groepen in onze samenleving.
  • Tekens van leven (Ketnet): Elk kind vertelt zijn eigen verhaal.
  • De Inspecteur (Radio 2): Er is aandacht voor iedereen uit de maatschappij, van ouderen tot personen met een beperking en mensen met een migratieachtergrond.
  • Karrewiet: Het jaar van Dylan (Ketnet): Het verhaal van Dylan bracht veel teweeg. Dit benadrukt het belang van diversiteit in het programma.
  • Dertigers (Eén): Er worden verschillende verhalen en standpunten getoond. Taboes worden niet geschuwd.

Tot slot konden productiehuizen en VRT-medewerkers stemmen voor de publieksprijs. Deze gaat naar het Ketnet-programma Hoodie.

Toon meer

Gerelateerde berichten