Quantcast
Kids

Dit is de shortlist voor het Kinder-en Tienerwoord van het jaar

Na het Woord van het Jaar, van Van Dale, gaat Karrewiet voor de elfde keer op zoek naar het Kinderwoord van het Jaar. Het nieuwskanaal voor tieners van VRT NWS: nws.nws.nws, gaat daarnaast voor de derde keer op zoek naar het Tienerwoord van het Jaar.

Karrewiet en nws.nws.nws stellen de shortlist voor voor het Woord van het Jaar en het Kinderwoord van het Jaar. Opvallend dit jaar is dat er geen coronawoorden werden genomineerd. Beide lijsten vertonen veel invloeden van Tiktok.

Shortlist Kinderwoord

Karrewiet, het kinderjournaal van Ketnet, gaat voor de elfde keer op zoek naar het woord van het Jaar. Vorig jaar werd ‘Ewa Drerrie’ verkozen door de Ketnetters, hé gast’. De vorige kinderwoorden waren ‘Karma’ (2019), ‘Boeie’ (2018), ‘Ewa Ja’ (2017), ‘dab’ (2016), ‘beire’ (2015), ‘OMG’ (2014), ‘yolo’ (2013), ‘kingsize’ (2012) en ‘boeieeeuhh!'(2011).

Deze kinderwoorden zijn genomineerd voor 2021:

 • ‘Ma Stobbe’: betekent ‘stop’, maar dan cooler uitgesproken. (‘Komt van TikTokker @timonverbeeck’)
 • ‘Bro’: broer, aanspreekvorm voor een vriend (‘Kom mee, bro’)
 • ‘Lol’:  laughing out loud, wanneer iets grappig is (‘Lol, kijk daar!)
 • ‘Gast’: kerel of vriend (‘Dat is echt niet waar, gast’)
 • ‘Bruh’: meestal reactie op een domme vraag ‘Bruh, meen je dat?’ of als iets grappigs of doms gebeurt (‘als iemand tegen een paal loopt, zeg je bruh’)

Ketnetters kunnen vanaf vandaag tot zondag 12 december 18.00 uur hun stem uitbrengen op hun favoriete woord via Ketnet.be. Het woord wordt bekendgemaakt op maandag 13 december om17.55 uur in Karrewiet, op Ketnet.be en in de Ketnet-app.

Shortlist Tienerwoord

Vorig jaar ging het nieuwskanaal voor jongeren nws.nws.nws voor de tweede keer op zoek naar het Tienerwoord van het jaar. De jongeren kozen toen voor ‘Simp’ en het tienerwoord van 2019 was ‘Yeet‘.

Deze tienerwoorden zijn genomineerd voor 2021:

 • ‘Sheesh’: wow, amai, wtf, wajow. Dit woord komt van Tiktok en is een uitroep wanneer je onder de indruk of verrast bent van iets. Bv: “Jullie mogen allemaal een uur vroeger naar huis.” “Sheesh!”
 • ‘Drip’: cool, toffe stijl, vooral over iemands look of outfit
  Bv: “Waar haalt die kerel zijn kleren? Hij heeft zieke drip.”
 • ‘BAS’: afkorting voor ‘bitches ain’t shit/boys ain’t shit’, wordt gebruikt om een statement te maken.
  Bv:  “Dat meisje heeft mij weer geskipt. Bas.” of “Het weer is echt slecht in België. Bas man.”
 • ‘Fissa’: feestje
  Bv: “ Kom allemaal af, fissa bij mij thuis!”
 • ‘Bestie’: beste vriend of vriendin, wordt vaak een beetje sarcastisch of om te lachen gebruikt
  Bv: “Ik heb een samenvatting gekregen van Julie. OMG, zijn jullie nu besties?”

Stemmen kan van maandag 6 december tot en met zondag 12 december 18.00 uur via het instagramkanaal nws.nws.nws. Het Tienerwoord van het jaar wordt bekend gemaakt op maandag 13 december om 17.45 uur bij Gillis & Govaerts op MNM en op de instagramfeed van nws.nws.nws.

Toon meer

Gerelateerde berichten