Quantcast
KijkcijfersRadioStreaming

Eerste digitale Boekenbeurs goed voor 50.000 kijkers

Na 11 dagen, 407 auteurs, 104 uur livestream via VRT NU en honderden boeken zit de eerste alternatieve en digitale Boekenbeurs erop.

De hele herfstvakantie lang stond het boek centraal in zowel de Boekenmarathon van Boek.be als in de programma’s van de VRT. En dat leverde heel wat interessante cijfers en enthousiaste reacties op. Een terugblik op 11 dagen boekenplezier!

11 dagen vol boeken en leesplezier

De herfstvakantie staat traditioneel in het teken van boeken en auteurs, met de jaarlijkse Boekenbeurs als hoogmis van literair plezier en leesinspiratie voor groot en klein. Door de coronacrisis kon de Boekenbeurs dit jaar niet doorgaan in fysieke vorm. Boek.be organiseerde daarom met steun van de VRT een bijzonder en coronaproof alternatief: de Boekenmarathon.

“Tijdens de eerste lockdown dit voorjaar kwam Boek.be bij de VRT aankloppen met de vraag of we een platform konden bieden voor hun digitale Boekenmarathon. Omdat de cultuursector zwaar getroffen is door de coronacrisis, waren we snel overtuigd om de kaart van het boek te trekken en ons videoplatform VRT NU open te stellen. Samen met alle VRT-netten hebben we voor een mooi, alternatief hoogtepunt voor het boeken de lokale boekhandel kunnen zorgen. En nu we opnieuw in lockdown zitten, kon de livestream van de Boekenmarathon en Het Boekenfeest van Radio 1 de zinnen van vele lezers verzetten en voor inspiratie zorgen.”

Frederik Delaplace, gedelegeerd bestuurder VRT

“Het organiseren van deze alternatieve Boekenbeurs was geen sinecure. De digitale Boekenmarathon betekende een complete ommezwaai. Zouden boekenliefhebbers en auteurs dat waarderen? Ik heb er enkele slapeloze nachten aan overgehouden. Maar de goede cijfers en de positieve reacties tonen dat al onze inspanningen de moeite waard zijn geweest. Samen met de VRT hebben we heel wat originele content gebracht en daaruit trekken we lessen voor de toekomst. Door onze krachten te bundelen, spelen we meer klaar. Volgend jaar misschien een hybride Boekenbeurs?”

Vé Bobelyn, verantwoordelijke Boekenbeurs Boek.be
Tom De Cock – © VRT

Van 1 tot en met 11 november ontving boekenliefhebber Tom De Cock maar liefst 378 auteurs in de lege zalen van Antwerp Expo tijdens een digitale Boekenmarathon. Hij praatte met zijn literaire gasten over hun nieuwste boek en deelde leestips met de kijkers. 342 gesprekken en 86 uur aan interviews later blikt Tom tevreden terug.

 “Wauw! Dit was veruit mijn grootste avontuur tot nog toe. Elk boek is een universum op zich, elke auteur is een vat vol passie voor dat ene bepaalde onderwerp. Elk kwartier ging er een nieuwe wereld voor me open. Soms ging het van Schumann over duurzaam breiwerk naar de werking van de schildklier en daarna comics over corona, in hetzelfde uur. Een beetje zoals het leven zelf. En dan al die trotse debutanten, al die buitenlandse sterren… Te veel indrukken om op te noemen, letterlijk. Ik vond het een eer en een cadeau. Als ik mijn dochter niet zo miste, zou ik nog een week doorgaan, met plezier.”

Tom De Cock

De auteurs die langskwamen bij Tom brachten hun nieuwste boek in drievoud mee. Dat levert na 11 dagen een indrukwekkende bibliotheek van ruim 750 boeken op. Die boeken zullen in pakketten worden weggeschonken aan Zorgbib, om hun weg te vinden naar de Vlaamse ziekenhuizen, woonzorgcentra, psychiatrische centra en opvangcentra voor asielzoekers. Zo wil de Boekenmarathon de zorgsector een literair hart onder de riem steken.

Daarnaast engageerden de verschillende VRT-netten zich om boeken en auteurs extra in de kijker te zetten in hun programma’s, telkens op hun eigen, unieke manier, op maat van de doelgroep en met aandacht voor hun redactionele onafhankelijkheid.

Zo zond Radio 1 tijdens de herfstvakantie elke voormiddag uit vanuit een gelegenheidsstudio in Antwerp Expo. Ruth Joos presenteerde er Het Boekenfeest, met aan haar zijde telkens één van de boekengezichten van Radio 1: Lieven Van Gils, Annelies Moons, Lieven Vandenhaute, Koen Fillet en Sven Speybrouck. Zij verwelkomden maar liefst 29 auteurs en illustratoren. En dat leverde heel wat inspirerende gesprekken en boekentips op.

Friedl’ Lesage gaf op zondag 1 november de aftrap voor Het Boekenfeest in Touché, waar ze het boekenprogramma ook weer afsloot op zondag 8 november. Bovendien mocht ze afgelopen zondag ook de boekenplank van 1,5 meter, vol boeken van de literaire gasten, wegschenken aan een gelukkige luisteraar.

Ook Klara, Ketnet, Eén, MNM en Radio 2 schaarden zich achter het initiatief en zetten het boek centraal in hun programma’s. Zo droeg de VRT bij aan de Boekenmarathon, een initiatief van Boek.be om een alternatief hoogtepunt te creëren voor het boek en de boekensector.

Alle interviews van de Boekenmarathon en Het Boekenfeest van Radio 1 werden live uitgezonden via een livestream en zijn ook afzonderlijk te herbekijken via VRT NU.

Toon meer

Arno Tierens

Eindredacteur

Gerelateerde berichten