Voor hetzelfde geld legt gesjoemel met honing bloot

ByLisa Paulussen

4 september 2017

Na de Spanje-special vorige week, trekken Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken deze week weer in eigen land op onderzoek uit.

Op woensdag 6 september zoeken ze in Voor hetzelfde geld uit of Belgische honing ook echt Belgisch is, want er wordt blijkbaar enorm mee gesjoemeld. Thomas wil weten waarom het ene condoom negen cent kost en het andere liefst zes euro. En Britt zoekt uit wat het nut is van een uitvaartverzekering en wàt dat mag kosten.

Honing niet altijd zuiver op de graat

Honing wordt allerlei goede eigenschappen toebedeeld: het is gezond en bovendien is het puur natuurlijk. Een bijzonder product dus dat voor sommigen best wat mag kosten. Maar wat is honing eigenlijk? Waar komt het vandaan? En waarom betaal je voor het ene potje een paar euro en voor het andere meer dan vijftig euro per potje als de bijen er even hard voor hebben gewerkt?

Gesjoemel met Belgische imkerhoning
Jan gaat op bezoek bij een imker. Die legt hem uit dat sommige Belgische imkers hun honing niet zelf produceren maar in het buitenland goedkope honing aankopen. Die wordt dan verpakt en als duurder Belgisch product verkocht. Gesjoemel dus. Maar klopt het ook? Tijd voor een test!

Jan, Britt en Thomas kopen negen potten honing in de supermarkt, op de markt en in de natuurvoedingswinkel. Die stalen brengt Britt, zelf imker, naar een labo voor analyse. Ook een staal van haar eigen honing levert ze in. De resultaten zijn redelijk straf: met drie van de tien honingstalen blijkt iets mis te zijn, bijna een derde dus. Eén staal Belgische honing bevat zoveel zonnebloempollen dat hij onmogelijk uit België kan komen. Er wordt dus wel degelijk gesjoemeld… En het staal van Britts honing? Dat kwam als beste uit de test.

Wat kost een condoom?

Jong of oud, bijna iedereen heeft er al eens één gebruikt. Je vindt ze in alle soorten en smaken. Het goedkoopste rubbertje kost net geen tien cent, maar Voor hetzelfde geld vond er ook van zes euro. Dat is een gigantisch verschil, maar liefst zestig keer duurder.

Zijn die dure exemplaren dan ook veel veiliger of prettiger in het gebruik? Thomas trok op onderzoek in de wondere wereld van het condoom en testte het uit.
Uitvaartverzekering: de enige verzekering die altijd uitbetaalt

© VRT
© VRT

In Nederland kennen ze het al jaren en lijkt iedereen er één te hebben, bij ons is het een redelijk onbekend fenomeen: de uitvaartverzekering, een soort spaarplan voor je begrafenis. Als grote voordeel beweren de verzekeraars dat je je nabestaanden veel zorgen bespaart. Alles is dan geregeld bij je overlijden. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Wat heb je aan zo’n verzekering? Wat is gedekt door de polis en wat niet? En is het een interessante investering?

Britt was nog niet echt bezig met haar begrafenis maar zocht het uit en ontdekte dat je er toch wat geld aan kunt verdienen.

Voor hetzelfde geld, woensdag 6 september om 20.40 uur op Eén.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.