Quantcast
Televisie

Internationale Sherlock Holmes-dag: Unieke fragmenten ontdekt in VRT-archief

Vandaag, zaterdag 22 mei is het internationale Sherlock Holmes-dag. De Nederlandse historicus Reinier Wels ontdekte unieke, verloren fragmenten van de wereldberoemde fictieve privé detective in het VRT-archief uit 1986. Sindsdien waanden de Holmes-fans deze beelden verloren. Tot ze weer boven water kwamen in Vlaanderen.

De Nederlandse historicus en digitaal amateur archeoloog Reinier Wels dook in het VRT-archief en daar vond hij opmerkelijke fragmenten van Sherlock Holmes uit 1986. De fragmenten komen uit de BBC-reeks Sir Arthur Conan Doyle’s Sherlock Holmes met Peter Cushing in de rol van privédetective.

“De Britten zijn sterk in het maken van steengoede televisie, maar in het bewaren ervan waren ze helaas minder. Op die manier is er wel heel veel verloren gegaan waardoor tv-liefhebbers soms fanatiek op zoek zijn naar verloren gewaande fragmenten.”

Nederlands historicus en digitaal amateur archeoloog Reinier Wels

Het VRT-archief kent een sterke reputatie door onder meer samenwerkingen met hetarchief.be. Hierdoor kunnen historici van over de hele wereld geregistreerde metadata doorzoeken in het rijke Vlaamse archief. Zo botste Wels op een bijzonder fragment van Sherlock Holmes.

“Een initiatief als hetarchief.be is een geweldig geschenk. Ik vergelijk het wel eens met zo’n grijphaak op de kermis: je duikt ermee in een fantastische berg materiaal en dan is het spannend afwachten wat er tevoorschijn komt. Dankzij het gebruik van de juiste zoektermen kon ik interessante fragmenten, zoals die Sherlock Holmes uit 1968, in het VRT-archief terugvinden.”

Nederlands historicus en digitaal amateur archeoloog Reinier Wels

Wereldwijd begrip

Wels bracht de gevonden Sherlock Holmes-beelden bij de Britse organisatie Kaleidoscoop. Zij speuren de hele wereld af naar beelden die de vele gaten in hun televisiegeschiedenis kunnen vullen. Dankzij het VRT-archief kan Vlaanderen enkele gaten in de Britse tv-geschiedenis opvullen.

Sherlock Holmes is een wereldwijd begrip. Meer zelfs, jullie hebben op deze manier nog andere verloren gewaande BBC-fragmenten bewaard. Jullie archief is een ware schatkamer, dankzij jullie kon Kaleidoscope deze fragmenten terug aan de BBC aanbieden.”

Chris Perry, CEO van Kaleidscope

Toon meer

Gerelateerde berichten