Check-point brengt wekelijks diepgravende reportages over de grote verhalen van onze tijd. Meestal zijn dat internationale producties, maar af en toe is het ook een eigen documentaire.
In 100 Days of Trump onderzoekt VRT-correspondent Michiel Vos wat de nieuwe president heeft gerealiseerd in zijn eerste 100 dagen. Hij neemt ons mee naar de frontlinie van de Amerikaanse politiek om na te gaan of en hoe de onvoorspelbare Trump zijn populistische campagnebeloften omzet in daden. Met onder meer Donald Trump, de politieke commentatoren Robert Reich en Richard Cohen, congresleden, Trump-stemmers, een vicepresident en heel veel gewone Amerikanen.
Trump the asskicker
Op 20 januari 2017 werd Donald Trump president van de Verenigde Staten. Ondertussen zijn we ruim 100 dagen verder. Trumps politieke wittebroodsweken zijn voorbij. Tijd voor een balans. Michiel verlaat ‘zijn’ Amerika en trekt naar het Amerika van Trump. Hij praat met de kiezers die aan de wieg stonden van Trumps overwinning. Het zijn dezelfde mensen die nu resultaten willen zien. Waarom is het zo moeilijk om de beloftes in te lossen?
‘He is an asskicker and that’s exacly what America needs,’ meent een Trump-supporter tijdens de grote ‘Trump 100 days’ bijeenkomst in Harrisburg, Pennsylvania eind april. Het is de plek waar President Trump zijn eerste 100 dagen afsloot met een campaign style rally in zijn Amerika: het Amerika waar hij in november 2016 het laken naar zich toe trok, waar hij werd uitverkoren voor de ultieme afrekening met het systeem: de politiek, de pers, het establishment ‘dat de gewone man eronder houdt‘, en met ‘de immigranten die onze banen inpikken.’
Outsider tussen de insiders
Michiel Vos neemt ons 100 dagen terug in de tijd, naar de dag van Trumps inauguratie in Washington, het moment waarop hij ‘de politiek’ uitschakelde en al twitterend dwars door de deur het Witte Huis in liep. Zijn achterban in de heartland verwacht dat hij als asskicker tekeer blijft gaan: tegen Washingtons politiek correcte regels in. Outsider Trump moet vooral zichzelf blijven en zeker geen Washington-insider worden. Maar tegelijkertijd wil zijn achterban ook resultaten zien en dat vereist dat ‘hun’ Trump zaken doet in datzelfde Washington: de stad van de insiders en de status quo. De stad van de macht en de arrogantie.
Trump vecht namens een klasse ‘vergeten Amerikanen’ die vinden dat het systeem er niet meer is voor hen. Deze ‘buitenstaanders in hun eigen land’ hebben nog één hoop op een terugkeer naar iets wat op de American Dream lijkt. En die hoop, dat is Trump.
Great Again?
Kan een outsider als Trump zijn achterban blijven tevredenstellen en zijn status van iconische outsider behouden? Michiel Vos analyseert de eerste honderd dagen, samen met Trump-stemmers in Pennsylvania, politieke waarnemers in Washington en een beetje met Trump zelf. En natuurlijk kijkt hij ook naar het verdeelde Amerika, dat grote en machtige land dat worstelt met zichzelf.
Voor zijn achterban regeert Trump met een mix van overwinningsvreugde en boosheid op de ‘tegenstanders van Amerika.’ Na acht jaar onder de ‘landverrader Obama is het tijd voor Amerika om te veranderen. En Amerika verandert. Maar hoe? En in hoeverre verandert Trump zelf?
Check-point: 100 days of Trump maakt de balans op van Trumps turbulente eerste 100 dagen en een stand van het land Amerika zelf: gepolariseerd, in conflict met zichzelf en met de vaststelling dat Trumps overwinning bewijst dat het land niet langer great is. Aan Trump de taak to make it great again. Zal het hem lukken?
Check-point: 100 days of Trump, donderdag 18 mei om 21.15 uur op Canvas en vrtnu.be.