Quantcast
Televisie

Nieuwe docureeks Climate Change neemt impact van klimaatverandering onder de loep

Vanaf vrijdag 13 augustus pakt Canvas uit met de nieuwe driedelige docureeks Climate Change, Ade on the Frontline. De Britse journalist en voormalig rolstoelatleet Ade Adepitan belicht de impact van de klimaatverandering en wat er wereldwijd aan kan gedaan worden.

Na twee extreem hete en droge zomers kregen we de voorbije weken extreem veel neerslag te verwerken, met watersnood tot gevolg. In andere gebieden van de wereld is het dan weer broeierig heet, waardoor dorpen in lichterlaaie staan door bosbranden. De impact van de klimaatsverandering is groter dan ooit en de driedelige docureeks Climate Change, Ade on the Frontline legt de pijnpunten bloot.

In de docureeks reist de Britse journalist Ade Adepitan naar plaatsen in de frontlijn van de klimaatverandering om te kijken hoe het klimaat het leven beïnvloedt. Daarnaast zoekt hij tijdens zijn reis ook naar mogelijke oplossingen, zoals natuurlijke en technologische middelen. Zo kunnen we de klimaatsverandering vertragen en ons aanpassen aan de veranderingen die er nu al zijn.

Ontdek hieronder de korte inhoud van de afleveringen:

Aflevering 1

In de eerste aflevering reist de journalist naar de Australische oostkust, van het Groot Barrièrerif tot Tasmanië. Daar ontdekt hij hoe enkele Solomoneilanden door de oceaan zijn opgeslokt en hoe schildpadden door de klimaatopwarming op grote schaal vervrouwelijken. Hij is er ook nog getuige van een angstaanjagende natuurbrand en kijkt hoe onder andere de regio Tasmanië draait op volledig hernieuwbare energie.

Aflevering 2

De tweede aflevering brengt Ade naar Bangladesh in de Gangesdelta. De cyclonen die via de Indische Oceaan aan land komen, vormen er een immense bedreiging voor het land. Zo ligt een kwart van Bangladesh amper boven het zeeniveau. Mangroves kunnen de regio beschermen, maar om de verandering tegen te gaan, moeten er snel nieuwe mangrovewouden aangeplant worden. In Bhutan, een koolstofnegatief land, ontdekt hij ook hoe smeltende Himalayagletsjers de hele wereld bedreigen.

Aflevering 3

In de derde aflevering ontdekt Ade dat de gemiddelde wintertemperatuur op Spitsbergen en in Zweden en Denemarken gestegen is. Hij ziet ook hoe Kopenhagen tegen 2025 koolstofneutraal probeert te worden en hoe turf een belangrijke partner kan zijn in de strijd tegen de klimaatopwarming. Tot slot heeft hij ook een gesprek met Greta Thunberg, over de visie van de jonge generaties en hun wil om verandering te brengen.

Climate Change, Ade on the Frontline, vanaf vrijdag 13 augustus om 20.30 uur op Canvas en VRT NU.

Toon meer

Gerelateerde berichten