Quantcast
SportVoorjaar 2021

Nieuwe docureeks FC United onderzoekt racisme en discriminatie in het Belgische voetbal

Vanaf maandag 3 mei toont Canvas de nieuwe driedelige docureeks FC United. De docureeks geeft een inkijk in het gebrek aan diversiteit en de aanwezigheid van racisme in het Belgische voetbal. Onder andere Romelu Lukaku, Roberto Martinez en sportjournalist- en commentator Filip Joos getuigen hoe ernstig het probleem is. Daarnaast gaat FC United ook in dialoog met de huidige beleidsmakers om samen met de nieuwe generatie voetballers racisme en structurele ongelijkheid buitenspel te zetten.

Hoe divers is het Belgisch voetbal? Als we kijken naar de samenstelling van onze Rode Duivels en naar de spelers die aanwezig zijn in de Jupiler Pro League, kunnen we concluderen dat er heel veel diversiteit heerst. Zo worden De Rode Duivels in het binnen- en buitenland worden zelfs een voorbeeld genoemd van de Belgische multiculturele samenleving.

FC United toont de emoties die gepaard gaan met racisme op het veld en brengt de diversiteit van de voetbalstructuren in beeld. Daarnaast heeft de docureeks ook oog voor de kracht van verandering en probeert het de lijn tussen autochtone en allochtone voetballiefhebbers te dichten.

“Als ik naar ploegen als Beerschot, Lokeren of KV Mechelen moest, daar was het het ergste. ‘Banaan, vuile neger.’ Ongelooflijk eigenlijk. Als kind kregen we heel wat te verduren van ouders langs de lijn. Nu krijg ik het te verduren van volle tribunes in Italië.”

Romelu Lukaku

Op het terrein

Persoonlijke getuigenissen van prof- en amateurvoetballers bewijzen hoe ernstig het probleem is, zowel in het mannen- als het vrouwenvoetbal. Scheldpartijen op en naast het voetbalveld zijn jammer genoeg nog steeds wekelijkse kost. En dat terwijl onze samenleving alsmaar diverser wordt.

Ondanks heel wat goede bedoelingen bij verschillende instanties, lijkt er maar geen verbetering te komen. Integendeel, de spelers en speelsters delen het gevoel dat het de laatste jaren erger wordt. FC United zoomt concreet in op de problematiek: van walgelijke scheldpartijen tot subtiele en verdoken discriminatie.

Verschillende personen uit de voetbalwereld getuigen: Rode Duivel Romelu Lukaku, Red Flame Kassandra Missipo, AA Gent-kapitein Vadis Odjidja, Antwerp-kapitein Faris Haroun, Nigeriaans international Cyriel Dessers, journalisten Filip Joos en Hans Van De Weghe, scheidsrechters Jonathan Lardot en Zelfa Madhloum, politicus en amateurvoetballer Sammy Mahdi, bestuurders Karel Van Eetvelt en Mehdi Bayat, bondscoach Roberto Martinez en tientallen anderen.

Achter de schermen

FC United gaat ook op zoek naar structurele ongelijkheid naast het veld en naar manieren om daar verandering in te brengen. Alle belangrijke aspecten van het voetbal worden op vlak van diversiteit onder de loep genomen, inclusief de scheidsrechters, de coaching, de staf, de supporters en het bestuur. Alle aspecten in het voetbal hebben nood aan een betere weerspiegeling van onze maatschappij.

“Spelers met Afrikaanse roots worden nog steeds achtergesteld. Veel clubbestuurders denken nog:  ‘We gaan die Afrikaan wat geld geven en dan gaat die zwijgen.’ Maar zo werkt het niet meer.”

Faris Haroun

In de media en op de tribune

Tot slot is er ook nog de vraag welke rol de sportmedia en –verslaggeving spelen bij de discriminatie in ons voetbal of de bestrijding ervan. De getuigenissen tonen alvast dat het debat niet makkelijk is. FC United bekijkt waar de grens ligt tussen eerlijke verslaggeving en discriminatie. Getuigenissen vertellen over hooligans, maar ook over de verschillende initiatieven die clubs op dit moment nemen om de diversiteit te verbeteren.

Bekijk hieronder alvast de officiële trailer van FC United:

FC United, vanaf maandag 3 mei op Canvas en op VRT NU.

Toon meer

Gerelateerde berichten