Quantcast
Najaar 2021

Nieuwe docureeks Kinderen van de migratie brengt pakkende getuigenissen van arbeidsmigranten

Vanaf dinsdag 31 augustus brengt Canvas de nieuwe docureeks Kinderen van de migratie. De reeks belicht het verhaal van arbeidsmigranten in ons land sinds WOII met enkele pakkende getuigenissen en is een belangrijk hoofdstuk in de naoorlogse geschiedenis. Naast de reeks komt er ook een live event, een online project in samenwerking met MNM en een educatief pakket voor het onderwijs.

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat België en Italië het eerste akkoord tekenden, waarmee arbeidsmigranten naar ons land werden gehaald. Tot laat in de jaren 70 heeft België honderdduizenden arbeidsmigranten naar hier laten komen. Later volgden er anderen uit eigen beweging. De meesten lieten ook hun kinderen overkomen, bouwden hier een leven uit en engageerden zich in de samenleving.

Kinderen van de migratie vertelt het verhaal van arbeidsmigranten in al zijn facetten. Hun kinderen en kleinkinderen getuigen over de moeilijke beslissing om alles achter te laten, het zware en vaak gevaarlijke werk en het onbekende land waarin ze terechtkwamen en de vele obstakels die ze overwonnen.

Wat volgt zijn pakkende getuigenissen over onder andere hoe mijnwerkers zonder opleiding de put werden ingestuurd, hoe gezinnen van textielarbeiders in vreselijke krotten werden gehuisvest en hoe agressief de vreemdelingenhaat kon worden. Daarnaast wordt er ook verteld hoe culturele verschillen voor grappige misverstanden zorgen, hoe boeiend een mix van culturele achtergronden kan zijn en dat sommige arbeiders geen Nederlands mochten leren.

‘Kinderen van’

Kinderen van de migratie is een nieuwe titel in de succesvolle reeks ‘Kinderen van’. Daarin blikt Canvas telkens terug op onze recente geschiedenis aan de hand van getuigenissen van mensen die erbij waren. Verschillende generaties komen aan het woord en de kinderen vertellen hoe de keuzes en ervaringen van hun ouders hun eigen leven hebben bepaald.

De getuigen

Twintig getuigen doen hun verhaal: 13 mannen en 7 vrouwen uit drie verschillende generaties. Ze komen uit Italië, Griekenland, Spanje, Marokko en Turkije en vertegenwoordigen daarmee de landen die, tussen de Tweede Wereldoorlog en de migratiestop van 1974, het grootste aantal arbeidsmigranten hebben geleverd aan de Belgische economie.

Zij of hun (groot)ouders kwamen naar België uit economische noodzaak, om aan politieke onderdrukking te ontsnappen of gewoon voor het avontuur. Onder anderen mijnwerkers, fabrieksarbeiders of huispersoneel trokken naar ons land. Hun kinderen zijn bijvoorbeeld arbeiders, ondernemers, maatschappelijk werkers, een taxichauffeur of een schooldirecteur.

Ik ben zeer blij met het nieuwe hoofdstuk in de ‘Kinderen van…’-reeks. Arbeidsmigratie is het meest actuele thema tot nu toe: het heeft onze huidige samenleving mee bepaald. Met Kinderen van de migratie vertellen we dit verhaal nu voor het eerst in al zijn aspecten, door de ogen van getuigen die het zelf hebben meegemaakt. Dat maakt deze nieuwe reeks enorm relevant. En er komt niet alleen een televisieprogramma, ook daarbuiten kan je iets opsteken: met een online-aanbod voor jongeren, educatieve tools en een event. Een divers en veelzijdig project, dat volledig aansluit bij Canvas.”

Lotte Vermeir, netmanager Canvas

Kinderen van de migratie, vanaf dinsdag 31 augustus 2021 om 21.20 uur op Canvas en VRT NU.

Toon meer

Gerelateerde berichten