Quantcast
Najaar 2021

Nieuwe docureeks Sabena geeft inkijk in geschiedenis

Vanaf woensdag 3 november is de nieuwe vijfdelige docureeks Sabena te zien op Canvas. De reeks geeft een inkijk in de geschiedenis van de luchtvaartmaatschappij aan de hand van unieke archiefbeelden en getuigenissen van onder anderen piloten en stewardessen.

Op zondag 7 november is het exact 20 jaar geleden dat Sabena na bijna 80 jaar failliet werd verklaard. De docureeks blikt terug naar de pioniersjaren na de Eerste Wereldoorlog, de gouden jaren van de luchtvaart in de jaren zestig en zeventig en het faillissement van het bedrijf in het begin van de 21ste eeuw.

Lucas Van Den Eynde, ook amateurpiloot, brengt het verhaal van Sabena tot leven en VRT-journalist en luchtvaartspecialist Steven Decraene bespreekt de aanloop naar het faillissement. 

De reeks staat niet enkel stil bij de grootse momenten van de maatschappij, maar ook bij de kleine verhalen en de verzwegen schandalen. De geschiedenis van de maatschappij weerspiegelt de Belgische tijdsgeest en dat maakt van Sabena niet alleen een symbool, maar ook een spiegel van de natie. Sabena was, op KLM na, de oudste nationale luchtvaartmaatschappij van Europa.

“Je mocht bij Sabena alles doen. Het is pas op het ogenblik dat er problemen opdoken dat ze tussenbeide kwamen.”

Piloot Piet Van Riet

Sabena is een productie van Diplodokus in samenwerking met Canvas en Belga Films Fund. De vijfdelige docureeks is een idee van Margot Vanderstraeten en Pascal Verbeken, die naast de research ook de interviews verzorgden.

Eindredactie: Bram Conjaerts / Productie: Barbara Dyck en Maarten Bernaerts

Sabena, vanaf woensdag 3 november 2021 om 21.35 uur op Canvas en op VRT NU.

Toon meer

Gerelateerde berichten