Tijdens de krokusvakantie heeft Canvas een dagelijkse afspraak met de Nederlandse Parijzenaar Wilfried de Bruijn. In Op zoek naar Frankrijk portretteert hij ‘zijn’ Frankrijk in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in april en mei.
We weten allemaal dat je in Frankrijk kan leven als God, maar toch worstelen onze zuiderburen met werkloosheid, aanslagen, politieke verdeeldheid en ook wel met zichzelf. Wat is er nog over van de Vrijheid, Gelijkheid en Broederlijkheid, de fundamenten van de republiek? Wat betekent het vandaag de dag om een Fransman te zijn?
In Op zoek naar Frankrijk peilt Wilfred de Bruijn met scherpe blik én humor naar de ziel van Frankrijk. En achter de clichés ontdekt hij een intrigerend land vol tegenstellingen.
Een land vol tegenstellingen
De aanslagen van 2015 legden een gevoelige Franse zenuw bloot. De tragedie wierp bij veel Fransen de vraag op wat er over is van de waarden Vrijheid, Gelijkheid, Broederlijkschap die de pijlers vormen van hun Republiek. Wat betekent het vandaag de dag eigenlijk nog om Frans te zijn?
En die vraag was al een splijtzwam in de Franse samenleving. De Franse elite sluit nu nog meer dan vroeger de gelederen, boze boeren spuiten de straten vol drek, veel jongeren in de buitenwijken radicaliseren en intussen spint extreem rechts garen bij de chaos die ontstaat.
Toch hebben de Fransen veel om te koesteren. Ze kunnen bogen op hun rijke culturele en intellectuele leven, hun imponerende geschiedenis, de beroemde gastronomie, de prachtige natuur. Genoeg om trots op te zijn. Maar is het ook genoeg om de Republikeinse waarden nieuw leven mee in te blazen?
Om antwoorden te vinden op die vraag doorkruist Wilfred de Bruijn het hele land. Hij gaat in gesprek met boeren en buitenlui, filosofen en leraren, jongeren uit de buitenwijken en telgen uit de Franse elite, Bretonse nationalisten en fervente Front National-aanhangers. Ieder heeft zijn eigen verhaal.
Een Nederlander in Parijs
Wilfred de Bruijn (1974) was tot 2013 een onbekende Nederlander in Parijs, waar hij sinds 2003 woont en werkt. Frankrijk en de rest van de wereld maakten met hem kennis toen hij een foto van zijn gehavende gezicht op Facebook had gezet na een mishandeling op straat. De daders wilden de homoseksuele De Bruijn en zijn partner een lesje leren. In de media-optredens die volgden, viel hij op door zijn welbespraaktheid, humor, zelfrelativering en grote kennis van Frankrijk. Reden voor de VPRO om met hem deze serie over Frankrijk te maken.
Op zoek naar Frankrijk, van maandag 27 februari tot vrijdag 3 maart om 20.30 uur op Canvas, met een extra aflevering op canvas.be / vrtnu.be.
Op zoek naar Frankrijk is een programma van VPRO.