Reizen Waes is terug met Negen unieke en spannende reisreportages

ByLisa Paulussen

14 januari 2017

Vanaf zondag 29 januari doet Tom Waes opnieuw wat hij het allerliefste doet: reizen naar speciale bestemmingen en onbekende plekken ontdekken.

Het aantal avonturen dat Tom Waes beleefde, is al lang niet meer op één hand te tellen. Toch is zijn honger naar het onbekende groter dan ooit. De reizen die Tom dit seizoen maakt, hebben bovendien stuk voor stuk een diepe indruk nagelaten. Hij bezoekt enkele avontuurlijke plekken die al lang op zijn verlanglijst staan, en reist naar landen met een uniek en fascinerend verhaal.

Tom reist onder andere naar Sierra Leone, als een van de eerste toeristen na de uitbraak van het ebolavirus. In Venezuela trekt hij naar de hoofdstad Caracas, officieel “de gevaarlijkste stad ter wereld”. En Tom maakt een indrukwekkende roadtrip door China.

Negen unieke en spannende reisreportages
Toms eerste reis, naar Sierra Leone, is meteen een heel bijzondere. Sierra Leone stond twee jaar geleden ook al op Toms verlanglijst, tot het ebolavirus uitbrak en de grenzen van Sierra Leone onherroepelijk dichtgingen. Nu maakt Tom eindelijk de reis die hij al lang wilde maken. En ook zijn lokale gids Abdulai ziet het helemaal zitten: Tom is de eerste toerist in twee jaar tijd die hij ziet…

In Tuvalu gaat Tom op zoek naar de gevolgen van de klimaatsopwarming. Tuvalu is een piepkleine eilandengroep in het midden van de Stille Oceaan. Volgens zijn eerste minister zal Tuvalu als eerste ter wereld verdwijnen door de klimaatopwarming. Voor het misschien te laat is, wil Tom er dus zeker eens langsgaan. Hij is benieuwd naar het land en hoe de bevolking met die dreiging omgaat.

Een van Toms meest verrassende reizen gaat naar Venezuela. Hij ontdekt er bij aankomst een land in complete chaos. Vooral zijn verblijf in de hoofdstad Caracas, officieel “de gevaarlijkste stad ter wereld”, zal Tom nog lang bijblijven. Zo dicht bij gevaar kwam hij nog niet vaak.

Ook dit seizoen heeft Tom tienduizenden kilometers afgelegd met de wagen. Hij maakt een road trip door Georgië, verkent het onbekende binnenland van Haïti en rijdt langs de verlaten snelwegen van het noorden van de VS. Maar z’n langste road trip maakt Tom in China. In amper drie weken legt hij bijna 6.000 kilometer af, van de oostkust van Shanghai tot aan de grens met Tibet. Meteen ook de langste reis die Tom ooit voor Reizen Waes maakte.

[tw_img full=”1″ height=”600″ style=”simple,fixed,parallax”]

Tom Waes - © VRT
Tom Waes – © VRT

[/tw_img]

Aflevering 1: Sierra Leone (29 januari)
Twee jaar lang wordt Sierra Leone geteisterd door het ebolavirus. Toeristen mogen het land niet in. Begin 2016 is de crisis voorbij en wordt Sierra Leone officieel ebolavrij verklaard. Tom twijfelt geen seconde: hij stapt meteen op de eerste vlucht en is de eerste klant in twee jaar tijd bij het grootste reisbureau van Sierra Leone.

Samen met zijn lokale gids ontdekt Tom onder meer de verlaten stranden en natuurparken van Sierra Leone. In de hoofdstad Freetown bezoekt hij een wijk met een vreemde link naar ons land, de wijk “Belgium”. En hij heeft een van de meest memorabele ontmoetingen uit drie seizoenen Reizen Waes: Tom wordt uitgenodigd voor een partijtje squash met niemand minder dan de president van Sierra Leone.

Aflevering 2: Bangladesh (5 februari)
Bangladesh is een van de armste en meest dichtbevolkte landen ter wereld. Niet bepaald een plek om toeristen naartoe te lokken. En toch wil Bangladesh op termijn een toeristische trekpleister worden. Tom gaat op avontuur en zoekt uit of Bangladesh daar ook effectief klaar voor is.

In de hoofdstad Dhaka wordt Tom overdonderd door de enorme drukte en vervuiling. Dhaka wordt niet voor niets de tweede meest onleefbare stad ter wereld genoemd. Eenmaal buiten de hoofdstad bezoekt Tom enkele toeristische attracties. Zo heeft hij een vreemde ontmoeting met een rijke zakenman die een replica van de beroemde Taj Mahal liet bouwen. In de kuststad Cox’s Bazar verkent Tom het langste zandstrand ter wereld. Maar het meest onder de indruk is hij van de scheepswerven van Chittagong. Een omstreden plek waar gigantische schepen van over de hele wereld ontmanteld worden.

Aflevering 3: Georgië (12 februari)
Georgië is een beetje een geval apart. Eeuwenlang was het land quasi onbereikbaar door zijn ligging in het Kaukasusgebergte, en ook het Georgische wegennet had tot voor kort een verschrikkelijke reputatie. Maar de laatste jaren maakt het land een forse inhaalbeweging. Het moment dus voor Tom om Georgië eens met de auto te verkennen.

Zijn tocht door Georgië brengt Tom onder meer in Svanetië. Een streek hoog in de bergen, waar je als toerist tot voor kort niet of nauwelijks kon komen. In het stadje Gori ontmoet Tom verschillende Stalinaanhangers voor wie de tijd is blijven stilstaan. En in het kleine dorpje Shukhuti maakt Tom kennis met een belangrijke Georgische traditie: lelo burti, een eeuwenoud rugbyspel waarbij de deelnemers hun leven riskeren.

Aflevering 4: Tuvalu (19 februari)
“Tuvalu is sinking”. Met die boodschap reist de eerste minister van het piepkleine Tuvalu al jaren de wereld rond. Volgens hem zullen de eilanden van Tuvalu als eerste ter wereld verdwijnen door de klimaatopwarming.

Tom is benieuwd naar het land en naar hoe de Tuvaluanen met die dreiging omgaan. Hij volgt het verhaal al jaren en trekt er eindelijk naartoe. Worden de circa 10,000 Tuvaluanen die in het midden van de Stille Oceaan leven, écht bedreigd door de klimaatopwarming? Een reis naar Tuvalu, voor het misschien te laat is.

Aflevering 5: China (deel 1) (26 februari)
Voor het eerst in zijn leven reist Tom door China. Zijn reisplan is simpel, maar behoorlijk ambitieus: van aan de oostkust van Shanghai rijdt hij bijna 6.000 kilometer tot aan de andere kant van China. Een tocht van bijna drie weken, en meteen ook Toms langste reis ooit voor Reizen Waes.

In de eerste van twee China-afleveringen rijdt Tom langs heel wat unieke plekken. Zo is er het stadje Tianducheng dat naar Parijs’ model werd nagebouwd, inclusief Eiffeltoren. Of de stad Dongyang waar Tom een zeer vreemd streekgerecht proeft: de virgin boy eggs. Maar China is meer dan een rariteitenkabinet. Zo stopt Tom ook bij de machtige Drieklovendam, het gigantische natuurpark Zhangjiajie of gewoon in een verlaten dorpje waar ze nooit eerder een westerling zagen. Toms eerste kennismaking met China is meteen een zeer aangename.

[tw_img full=”1″ height=”600″ style=”simple,fixed,parallax”]

Tom Waes - © VRT
Tom Waes – © VRT

[/tw_img]

Aflevering 6: China (deel 2) (5 maart)
In het tweede deel van zijn tocht door China rijdt Tom verder richting de grens met Tibet. Dat hij daarmee een betwist gebied nadert, wordt al snel duidelijk. Hoe dichter bij Tibet, hoe meer last Tom krijgt met controle en censuur van de Chinese overheid. Hij ziet zich zelfs genoodzaakt om zijn reisplan hier en daar bij te sturen. Hoe dan ook, Tom zet door. Gelukkig, want ook de laatste 3.000 kilometer van zijn reis van oost naar west door China brengen hem langs heel wat onvergetelijke plekken.

Aflevering 7: Haïti (12 maart)
In 2010 was Haïti wereldnieuws. Op 12 januari om 16.53 uur verwoestte een zware aardbeving de hoofdstad Port-au-Prince en eiste meer dan 200.000 doden. In de maanden nadien werd het land overrompeld door buitenlandse cameraploegen, maar de laatste jaren is het er opvallend stil. Is Haïti ondertussen aan de beterhand? Tom wil het weten en trekt op avontuur door een van de armste landen ter wereld.

Ook al is toerisme zo goed als onbestaande in Haïti, toch ontdekt Tom er enkele plekken die meer dan de moeite waard zijn. Zo trekt hij door het Haïtiaanse binnenland, waar ze zelden of nooit een toerist zien, en neemt hij deel aan een heftige voodooceremonie. Het relaas van een moeilijke reis door een land met erg veel problemen, maar ook erg veel potentieel. In oktober 2016, net geen twee maanden na Toms passage, werd Haïti weer getroffen door een natuurramp: de zware orkaan Matthew verwoeste tal van gebouwen en kostte het leven aan bijna 900 mensen.

Aflevering 8: Venezuela (19 maart)
Ooit was Venezuela een van de meest toeristische bestemmingen in Zuid-Amerika, nu is het een land in totale chaos. Sinds de dood van president Hugo Chavez in 2013 nemen de criminaliteitscijfers en politieke instabiliteit in Venezuela een ongeziene vlucht. In sneltempo ontpopte het land zich tot een no-go zone voor toeristen.

Ondanks alle negatieve berichten stapt Tom toch op het vliegtuig richting Venezuela. En zijn eerste stop is meteen de heftigste. De Venezolaanse hoofdstad Caracas is sinds kort officieel de gevaarlijkste stad ter wereld. Tom is op zijn hoede, maar kan het toch niet laten en trekt samen met zijn gids de buitenwijken van Caracas in.

[tw_img full=”1″ height=”600″ style=”simple,fixed,parallax”]

Tom Waes - © VRT
Tom Waes – © VRT

[/tw_img]

Aflevering 9: Het noorden van de VS (26 maart)
“Als er geen toeristen komen en het interesseert niemand, dan wil ik het zien,” zegt Tom aan het begin van zijn road trip door het noorden van de VS. De noordelijke staten van de VS zijn bij de minst bezochte streken van Amerika. Echt iets voor Reizen Waes dus.

Tom huurt een auto en gaat op zoek naar de Amerikanen die in deze dunbevolkte streken wonen. Hij rijdt van oost naar west door de staten North Dakota, Montana en Idaho tot in de staat Washington. Zo belandt Tom onder meer bij een stuntman-priester van bijna 70, een doomsday prepper die zich voorbereidt op het einde der tijden, en in een café waar je korting krijgt als je een wapen draagt. Enkel in Amerika.

Aflevering 10: Compilatie (2 april)
Tom verwent de kijkers met de beste momenten uit dit seizoen van Reizen Waes en nog ongezien beeldmateriaal.

Reizen Waes: vanaf 29 januari elke zondag om 20.30 uur op Eén.
Reizen Waes is een programma van De Mensen voor Eén.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.