Quantcast
Radio

Shout out & Proud: bekende gezichten zetten gender diversiteit in de kijker op NRJ

Vanaf maandag 3 mei draait alles op radiozender NRJ twee wekenlang rond gender diversiteit-en seksualiteit in Shout out & Proud. Verschillende ambassadeurs van de LGBTQIA+-gemeenschap, zoals Tom De Cock en Jani Kazaltzis, doen hun verhaal. Shout out and Proud word afgesloten op maandag 17 mei, de Internationale dag tegen homofobie en transfobie, met een Shout Out & Proud Soundtrack.

Shout Out & Proud op NRJ wordt een mix van muziek en gesprekken met ambassadeurs rond de LGTBQIA-gemeenschap. LGTBQIA staat voor: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, homoseksueel en transgender, interseksueel en aseksueel. Programma manager Nathalie Delporte benadrukt ook het belang van openheid rond gender diversiteit-en seksualiteit.

Als jongerenzender zetten we 24/7 uiteraard de hits centraal, maar daarnaast zijn we het aan onszelf en onze luisteraar verplicht om ons maatschappelijk te engageren. In mei geven we graag extra aandacht aan de LGBTQIA+-gemeenschap. We hebben heel toffe gasten uitgenodigd, elk met hun verhaal. Verhalen waar we even bij stil willen staan, omdat het wel degelijk nog nodig is. Zelf getrouwd zijnde met een vrouw en samen moeder van twee dochters, kan ik alleen maar hopen dat we een steen kunnen verleggen met dit verhaal.

Programma manager Nathalie Delporte

Ontdek hieronder de verschillende ambassadeurs:

Charlie Dewulfmaandag 3 mei

Als transgender regisseur, van onder andere de webserie Brak, begrijpt Charlie hoe belangrijk het is om thema’s rond gender diversiteit aan bod te laten komen in projecten.

“If I could begin to be half of what you think of me, I could do about anything. I could even learn how to love.”

Charlie Dewulf

Jani Kazaltzis – dinsdag 4 mei

Jani is de bekendste Vlaamse modegoeroe en was twaalf jaar samen met zijn vriend.

“Ik probeer altijd mensen met liefde te benaderen en op een positieve manier een boodschap mee te geven. Ik zet me bijvoorbeeld heel erg in voor bodyshaming en dankzij de kansen die ik krijg op tv, kan ik bepaalde thema’s bespreekbaar maken. Ik presenteer een talkshow met drags; strijd voor gendergelijkheid en ondersteun de Gay pride. Zo kan ik ook mijn steentje bijdragen. Met liefde geraken we er wel. #LoveisLove.”

Jani Kazaltzis

Fleur Pierets – woensdag 5 mei

Fleur is artiest, schrijver en activist en wordt omschreven als bewustzijnsrevolutionair. Ze schreef het boek Julian over haar overleden vrouw, met wie ze zou trouwen in elk land waar dat als LGBTQIA+-koppel mag. Ze geraakten aan 4 van de 29 landen. Fleur kijkt liever naar wat ons bindt, dan naar wat ons uit elkaar houdt.

“We have an obligation to awaken and, at the same time, dream.”

Fleur Pierets

Lola McQueen – donderdag 6 mei

Lola is Europese Best Drag Queen 2020 en Miss Deaf World 2017. Daarnaast kreeg ze veel steun en respect en een golden buzzer in Belgium’s Got Talent 2019.

“Niemand moet zeggen wie je bent of wat je kan doen, dat bepaal jijzelf alleen!”

Lola McQueen

Hind Eljadid – vrijdag 7 mei

Hind is een geëngageerd schrijfster, slam poet en organisator van ZonderWolk. Haar debuut Kruimeldief bracht ze samen uit met haar en zus en illustreert hun eigen pittige levensverhaal.

Jaouad Alloul – maandag 10 mei

Jaouad is zanger, acteur, danser en artiest. Daarnaast is hij ook activist en oprichter van Be Human vzw, podcastpresentator en een creatieve duizendpoot.

Iedereen is een Messias.”

Jaouad Alloul

Joy Standaert & Jolien De Greef – dinsdag 11 mei


Joy en Jolien zijn bijna negen jaar samen waarvan drie jaar getrouwd. Ze leerden elkaar kennen achter de schermen van VRT waar Joy werkt als regisseur bij Ketnet. Jolien is muziekmanager en persverantwoordelijke bij het muzieklabel Warner Music

“Als 13-jarige snakte ik naar lesbische personages in reeksen of films, op zoek naar bevestiging dat holebi’s een gelukkig leven kunnen leiden. Een realistische en positieve representatie van holebi’s in de media is zó belangrijk.”

Joy Standaert

“Joy en ik zijn allebei bewust heel open over onze relatie. We hopen zo ook anderen, die twijfelen om uit de kast te komen, de kracht te geven om te kunnen zijn wie ze willen zijn.”

Jolien De Greef

Fred Libert – woensdag 12 mei

Fred is 27 komt uit Gent en heeft twee moeders. Hij neemt het op voor LGBTQIA+-rechten, omdat hij wil dat zijn moeders en iedereen vrij kunnen leven.

“Ik heb twee moeders. Dat is geen heteroseksueel ouderpaar, geen biologische vader die aan mijn wieg stond, mij op mijn fiets zette en mij troostte bij mijn eerste verdriet. Ik heb twee moeders, die aanwezig waren, er voor mij waren en van mij waren. Zij (ver)vulden het ‘ouder’ zijn meer dan compleet en dat doen ze nog steeds. Een vader hoefde ik niet.”

Fred Libert (27)

Uwi Van Hauwermeiren – donderdag 13 mei

Uwi is woordvoerder bij Wel Jong Niet Hetero en activist. Hij houdt ook een blog bij waarop die openlijk schrijft over hun top surgery.

Tom De Cock – maandag 17 mei

Tom De Cock is radio-dj, tv-presentator en schrijver. Hij is al jaren getrouwd met zijn man en ze adopteerden samen een kindje.

Er wordt elke dag op de hele wereld (en jammer genoeg ook soms bij ons) geweld gepleegd tegen mensen als ik. Het lijkt wel alsof de traditionele, binair denkende hetero’s allemaal geobsedeerd zijn door geaardheid en gender, terwijl de gemiddelde LGBTQ+-medemens maar 1 ding wil: met rust gelaten worden. Ik ben dus blij dat er een dag bestaat waarop we tegen dat gedrag een héél grote middelvinger opsteken. En muziek is de ideale drager voor die boodschap.”

Tom De Cock

Shout Out & Proud, vanaf maandag 3 mei 2021 twee weken lang op NRJ.
Shout Out & Proud soundtrack, maandag 17 mei 2021 van 16.00 uur tot 19.00 uur op NRJ.

Toon meer

Gerelateerde berichten