Stef Biemans volgt het migratiespoor van Latijns-Amerika naar de VS

ByLisa Paulussen

31 maart 2017

Tijdens de eerste week van de paasvakantie heeft Canvas elke weekdag een afspraak met Stef Biemans, een Nederlandse journalist die al jaren in Nicaragua woont. In de vijfdelige reeks Americanos volgt hij het spoor van migranten die vanuit Guatemala naar de Verenigde Staten trekken.

In Europa hebben wij vooral oog voor immigranten uit Afrika en het Midden-Oosten, maar de grootste migrantencorridor ter wereld loopt vanuit Guatemala door Mexico naar de Verenigde Staten. De meeste migranten lukt het niet om tot in Amerika te raken. Maar voor president Trump zijn het er nog altijd te veel. Dus wil hij een muur. In de vijfdelige reeks Americanos reist Stef Biemans langs de route van de migranten vanuit Latijns-Amerika naar de grens met de VS, waar de woestijn wacht.

Wat brengt mensen zover om de vrijwel onmogelijke tocht te maken? En waar dromen ze onderweg van? En wat als het wél lukt? Voelen de latino’s die het gehaald hebben zich een winnaar? Is hun Amerikaanse droom dan uitgekomen?

“Eigenlijk gaat de reeks over de essentie van het leven: de zoektocht naar geluk.”
Stef Biemans

‘De Latijns-Amerikaanse reportages van Stef Biemans worden steeds beter. Zijn meesterwerk tot nu toe is de serie Americanos.’
NRC Handelsblad

© VRT
© VRT

Americanos past in het rijtje van de eerder op Canvas uitgezonden reeksen Op zoek naar Frankrijk (met Wilfred de Bruijn), Langs de oevers van de Yangtze (met Ruben Terlou ) en Onze man in Teheran (met Thomas Erdbrink). In al die reeksen maakten we een roadtrip door een land of een regio in het gezelschap van een Nederlandse ‘gids’ die het land of de streek bijzonder goed kent omdat hij er zelf al jaren woont of gewoond heeft.

De Nederlandse journalist Stef Biemans (1978) woont al 12 jaar in Nicaragua. Hij kwam er terecht dankzij de liefde en voelt zich er nu helemaal thuis. Hij werd er zelfs een soort televisiester door het programma Aventados (2007), waarbij hij met zijn zwager en een kleine videocamera liftend het land doorreisde. Voor de VPRO werkte hij onder meer als regisseur en presentator van het bekroonde Villa Achterwerk-programma Brieven uit Nicaragua, waarin hij voor kinderen vragen beantwoordt over zijn leven in Nicaragua. In 2014 maakte hij de vijfdelige documentaire serie Amor met een snor, over de liefde in Midden- en Zuid-Amerikaanse landen.

Aflevering 1: Linke Soep – maandag 3 april

Stef Biemans is in Guatemala om uit te zoeken waarom mensen er zo graag weg willen. Zijn reis begint op de grootste begraafplaats van de hoofdstad, waar de dood bijna letterlijk op de loer ligt. Onder meer omdat het er zo gevaarlijk is, willen veel inwoners van Guatemala er weg, bij voorkeur naar de Verenigde Staten. Daar zijn drie manieren voor. Je vraagt een verblijfsvergunning aan, wat vrijwel onmogelijk is. Je probeert een toeristenvisum te krijgen en duikt vervolgens de illegaliteit in, maar zo’n visum krijgt bijna niemand. Of je probeert illegaal de grens over te steken. Vreselijk moeilijk, maar velen proberen het.

In Americanos: de eerste week van de paasvakantie – van maandag 3 tot vrijdag 7 april om 20.30 uur bij Canvas.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.