Quantcast
Zomer 2021

Telefacts Zomer geeft inkijk in veiligheidsmaatregelen op Olympische Spelen in Tokio

Op vrijdag 23 juli 2021, gaan de Olympische Spelen 2020 in Tokio van start, maar toch zullen de Spelen dit jaar niet hetzelfde zijn. Telefacts Zomer laat zien hoe Japan zich in de coronapandemie op deze Spelen heeft voorbereid. De reportage, de prijs van veiligheid tijdens de Olympische Spelen in Tokio, is donderdagavond 22 juli te zien op VTM en op VTM GO.

Door de coronapandemie werden de Olympische Spelen een jaar uitgesteld, maar de organisatie heeft er alles aangedaan om ze dit jaar te laten doorgaan. Zo werd er een gigantisch budget van 1 miljard gespendeerd aan uitgebreide veiligheidsmaatregelen en dat is het hoogste bedrag ooit in de geschiedenis van de Spelen. Naast corona, moet de stad ook rekening houden met aardbevingen, tyfoons en een hittegolf. Veiligheid staat meer dan ooit centraal.

Het land werkte de afgelopen jaren aan de ontwikkeling van noodhulpsystemen, die zijn gebaseerd op artificiële intelligentie. Met al deze innovaties hoopt Tokio de titel van The World’s Safest City te behalen. Japan treedt hiermee in de voetsporen van buurland China, waar bewakingscamera’s het land volledig in beeld brengen.

De generatie die is opgegroeid met de bewakingscamera’s vindt de voordelen groter dan de nadelen, maar professor Tajima van de prestigieuze Waseda Universiteit in Tokio denkt er anders over.

“Je moet je afvragen waar die beelden naartoe gaan en wat er vervolgens mee gebeurt. Niemand weet of die beelden gemanipuleerd worden en of die in een andere context geplaatst worden. Je kan helemaal niet gerust zijn.”

Professor Tajima

Telefacts Zomer: de prijs van veiligheid tijdens de Olympische Spelen in Tokio, donderdag 22 juli 2021 om 23.15 uur bij VTM en op VTM GO.

Toon meer

Gerelateerde berichten