Quantcast
TelevisieVRT NU

True crime-reeks The Investigation vanaf 2 juni op Canvas en VRT NU

Na de dramareeks It’s a Sin pakt Canvas vanaf woensdag 2 juni uit met de zesdelige Deense true crime-reeks The Investigation, die vanaf die dag ook volledig te bekijken is op VRT NU. De reeks is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de duikbootmoord, waarbij journaliste Kim Wall op een lugubere manier om het leven kwam. De nu al hooggeprezen reeks is gemaakt door Tobias Lindholm, schrijver van: Borgen, Mindhunter en Follow The Money.

In augustus 2017 verdween de Zweedse journaliste Kim Wall spoorloos na een interview met een excentrieke Deense uitvinder in zijn zelfgemaakte duikboot. Als de onderzeeër werd opgehaald, vond de politie sporen van bloed van de jonge vrouw in de grondig schoongemaakte boot.

De journaliste was op gruwelijke wijze om het leven gebracht en de dader had er alles aangedaan om zijn sporen uit te wissen. Zonder een lichaam, doodsoorzaak, motief en moordwapen kostte het de Deense politie maanden om te bewijzen wat er exact was gebeurd. De duikbootmoord werd dan ook al snel wereldnieuws.

In The Investigation volgen we durende meer dan acht maanden het onvermoeibare onderzoek van rechercheurs, forensische wetenschappers, duikers, oceanologen en vrijwilligers. Daarnaast krijgen we ook te zien hoe Zweedse speurhonden getraind op zoek gaan naar menselijke resten onder de zeespiegel en hoe stromingen in het water het werk van de speurders bemoeilijken.

Tobias Lindholm

Schrijver en regisseur Tobias Lindholm reconstrueert op een serene en respectvolle manier het verloop van het onderzoek. De motieven van de dader komen daarbij niet aan bod en ook zijn naam wordt niet genoemd. De focus ligt op het slachtoffer, de nabestaanden en op het speurwerk. De cast bestaat uit een mix van Deense en Zweedse topacteurs: Søren Malling (Borgen), Pilou Asbæk (Game of Thrones), Pernilla August (Star Wars) en Rolf Lassgård (Wallander).

Fictie overstijgt werkelijkheid

De reeks wordt op een bijzondere manier in beeld gebracht met vaak lange scènes zonder veel dialogen en met een geladen spanning en intense emoties. Bovendien geeft de reeks een inkijk in de ongewone en ontroerende vriendschap die ontstaat tussen detective Jens Møller en Kims ouders: Joachim en Ingrid Wall. Tot slot ontdekken we ook hoe Møller door de gebeurtenissen inzicht krijgt in zijn relatie met zijn eigen familie en waarom dit specifieke onderzoek zijn laatste was als hoofd van de afdeling Moordzaken.

“Met The Investigation is Tobias Lindholm erin geslaagd het misdaadgenre op zijn kop te zetten.”

De Volkskrant

The Investigation is misschien wel de beste Scandinavische misdaadserie ooit.”

Humo

The Investigation, vanaf woensdag 2 juni 2021 om 22.15 uur met twee afleveringen op Canvas.

Bekijk The Investigation vanaf woensdag 2 juni volledig op VRT NU.

Toon meer

Gerelateerde berichten