Quantcast
In Memoriam

Tv-coryfee Paula Sémer (96) overleden

Tv-coryfee Paula Sémer is op 96-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de VRT. Haar overlijden dateert al van 1 juni, ze koos voor euthanasie.

Sémer begon haar carrière in 1944 op de radio als presentatrice en actrice in hoorspelen. Tijdens de pioniersjaren van de Belgische televisie was zij een van de eerste drie radio- en televisiepresentatrices, naast Nora Steyaert († 2020) en Terry Van Ginderen († 2018). Op 31 oktober 1953 begonnen zij samen als omroepster bij de openbare omroep op het toenmalige NIR. Die avond speelde Paula Sémer ook de vrouwelijke hoofdrol in de komedie Drie dozijn rode rozen.

Paula was de allereerste ‘Tante’ van Nonkel Bob in het kinderprogramma Kom toch eens kijken. Samen met Bob Davidse werkte ze ook aan de Tv Ohee Club.

Later werd ze presentatrice van vrouwenprogramma’s zoals Vrouwenspiegel (1954) en Penelope (1955-1965), dat ze vanaf 1958 ook produceerde. In 1964 kwam daarin voor het eerst een geboorte op televisie. Ze had er ook gesprekken over seksualiteit. Als voorvechter voor vrouwenrechten werd Sémer een van de charmantste feministes in Vlaanderen.

In 1970 was ze de presentatrice en producer van Kijk en kook. Andere programma’s waren AlledagHet gelukkige gezin en Kijk mensen.

Daarnaast was Paula Sémer ook actief bij acties tegen kanker. Ze kreeg zelf borstkanker, maar haalde de ziekte uit de taboesfeer door er als ervaringsdeskundige over te praten. In 1984 schreef ze het boek Leven met borstkanker in samenwerking met dokter Jaak Janssens.

In 1989 werd ze benoemd tot productieleider van de Dienst Wetenschappen van de BRT. Een jaar later ging ze met pensioen. In 1991 volgde het boek Goeden avond dames en heren.

Als 80-jarige speelde ze in 2005 nog de rol van Jetteke, het lief van Tuur, in Thuis. Sémer is tevens een van de stichters van de Vlaamse Televisie Academie. Op 6 maart 2010 kreeg ze van hen een ster voor haar gehele carrière tijdens de Nacht van de Televisiesterren.

De VRT blijft Paula Sémer herinneren als tv-coryfee en als icoon in het vechten voor vrouwenrechten. We wensen haar familie en vrienden alle sterkte toe.

Toon meer

Arno Tierens

Eindredacteur

Gerelateerde berichten