Quantcast
Varia

Unieke vondst in VRT-archief: audiofile van dichter Paul van Ostaijen

Tijdens de restauratie van achtenzeventig toerenplaten, ontdekte het VRT-archief een unieke audiofile van dichter Paul van Ostaijen. De audiofile brengt eenentwintig minuten lang verslag uit van zijn begraving op 8 november 1952 .

Dichter Paul van Ostaijen werd in totaal maar liefst drie keer begraven. Het audiofragment brengt verslag uit van zijn laatste begraving. Op het einde van de begrafenis las de Frans-Belgische dichter Etienne Schoonhoven het gedicht Nachtelijke optocht voor. Twee dagen later, op 10 november 1952, bracht het regionale nieuws van Antwerpen verslag uit. Daarnaast publiceerde de Gazet van Antwerpen op dezelfde dag ook een artikel over de gebeurtenis met tekst en beeld. Aan de hand van het krantenartikel werd het klankfragment duidelijker. Bewegend beeld is er niet, omdat de televisie pas een jaar later uit kwam en dat maakt het klankfragment nog unieker.

“Een welverdiend applaus voor het VRT-archief! Deze vondst in ons rijke archief kunnen we niet zomaar laten voorbijgaan en zal ook niet de laatste ontdekking zijn in deze unieke platencollectie. Van audioschatten met veldopnames tot getuigenissen en volks- en klassieke muziek van de jaren ’30 tot begin jaren ’60. Alles wordt door gepassioneerde geluidstechnici en archivarissen verder onder handen genomen.”

Coördinator VRT-Archief – meemoo Kathleen Bertrem

Het volledige klankfragment is te beluistern via vrtnws.be en via vrt.be.

Toon meer

Gerelateerde berichten