Quantcast
Varia

Unieke vondst van oude lakplaten in VRT archief

In het VRT-archief zijn oude lakplaten teruggevonden. Het gaat om de oudste opname van het strijkkwartet van componist Peter Benoit dat dateert uit 1944 en is erkend erfgoed.

Samen met Meemoo, het Vlaams instituut voor het archief, INA en Gecko slaat de VRT de handen in elkaar om de inhoud van zwaar beschadigde lakplaten te restaureren. Onlangs werden er bij VRT ruim 47.000 lak- en schellakplaatkanten gedigitaliseerd. Dat samenwerkingsproject liep eind december 2020 ten einde. 

VRT Archief blijft inzetten op de montage en digitale restauratie van deze lakplaatkanten en in totaal werden al een vijftigtal lakplaatkanten verzameld die niet meer gelezen konden worden.

Tijdens het vorige project hebben we alle platen verzameld die we toen niet konden kopiëren. De platen waren allemaal te zwaar beschadigd om op de normale manier verwerkt te worden. Als er te veel stukken los zijn of ontbreken dan kan de naald de groef niet volgen voor het digitaliseren. De plaat kan dan niet op de normale manier afgespeeld worden op een platenspeler.”

Klaas Janssens, geluidstechnicus VRT Archief

Succesvolle samenwerking

Ook Meemoo droeg z’n steentje bij om het testproject, SIRDUKE (Saphir Innovatively Rescues VRT Disks Using Knowledge and Equipment), op te zetten. Meemoo bezorgde geselecteerde platen aan Gecko in Parijs waar de platen met de Saphir-technologie van het INA verwerkt werden.

Waar een naald geen contact kon maken met de plaat, heeft een grote gekleurde lichtstraal het signaal uit de groef van de plaat toch kunnen uitlezen. De files worden nu in het archiefbeheersysteem van VRT geïmporteerd en zullen daarna verder verwerkt worden door geluidstechnici en archivarissen.  

Met het SIRDUKE-project toveren we geluid terug tot leven waarvan iedereen dacht dat het reddeloos verloren was. Na eerdere experimenten in de VS, Frankrijk en Zwitserland zijn we blij dat we de werkbaarheid van deze methode mee hebben kunnen valideren.”  

Brecht Declercq, manager Digitalisering & Acquisitie meemo

Toon meer

Gerelateerde berichten