Quantcast
Varia

Vlaamse regering geeft 20 miljoen vrij voor herstelling van audiovisuele en gamesector

De Vlaamse regering heeft op vrijdag 2 april het herstelplan voor de audiovisuele en gamesector goedgekeurd. Ze geven maar liefst een bedrag van 20 miljoen euro vrij, verspreid over dit en volgend jaar. Het doel is om de productie van Vlaamse content te verhogen en zo de sector verder te versterken. Het plan krijgt de titel: Vlaamse Veerkracht.

Van de 10 miljoen euro aan herstelmiddelen die de Vlaamse minister van Cultuur vrijmaakt voor het VAF/Filmfonds, wordt 8,9 miljoen geïnvesteerd in productie, 1 miljoen euro in publiekswerking (vertoning en promotie) en 100.000 euro in talentontwikkeling. In een eerste reactie reageert Minister-president en Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon tevreden op de goedkeuring.

“De coronacrisis heeft er bij de Vlaamse cultuursector zwaar ingehakt. We moeten alles uit de kast halen om onze cultuurprofessionals een nieuwe adem te doen vinden. Dat geldt zeker ook voor de filmindustrie, waar grote kansen liggen om in de volgende jaren te schitteren. Ik ben blij dat we het VAF/Filmfonds een stevige impuls kunnen geven.”

Jan Jambon

Gamefonds


Van de 10 miljoen euro die Vlaams minister van Media Benjamin Dalle vrijmaakt, vloeit er 9 miljoen naar het VAF/Mediafonds. Hiervan is 8,9 miljoen bestemd voor productie en 100.000 euro voor talentontwikkeling. Tenslotte gaat er 1 miljoen euro naar het VAF/Gamefonds: 900.000 euro voor creatie van games en 100.000 euro voor talentontwikkeling.

“Onze Vlaamse mediasector is van absolute wereldklasse. “Onze fictiereeksen worden internationaal gelauwerd en zorgen er tijdens deze moeilijke coronaperiode voor dat mensen toch even de gedachten kunnen verzetten. Ook voor de nog jonge gamesector in Vlaanderen betekent dit een stevige impuls. Ook zij tonen enorme veerkracht tijdens de crisis. Met deze beslissing willen we het werk van gepassioneerde ontwikkelaars ondersteunen zodat de sector verder kan groeien.”

Benjamin Dalle


Eerder dit jaar zetten beide ministers ook al het licht op groen voor een garantiefonds van 10 miljoen euro voor de Vlaamse audiovisuele sector. Daarnaast zal Het VAF/ Vlaams audiovisueel fonds tijdens de komende weken de sector informeren over de verdere bepalingen.

Het grootste deel van deze herstelmiddelen zal in 2022 worden aangebracht. Op die manier krijgen bedrijven uit de sector voldoende tijd om sterke, toekomstgerichte en goed onderbouwde steunaanvragen te voorzien.


 

Toon meer

Gerelateerde berichten