Op 22 maart staat het hele land stil bij de aanslagen die een jaar eerder plaatsvonden op de luchthaven in Zaventem en de Metro in Maalbeek. De herdenking hiervan roept veel vragen op: waar staan we een jaar later? Hoe zijn wij als maatschappij veranderd door deze aanslagen? De netten van VRT willen mee op zoek gaan naar antwoorden op die vragen, en op een gepaste serene manier de aanslagen en de slachtoffers ervan herdenken. We geven u graag een overzicht van wat u waar kan bekijken, beluisteren en volgen.
TELEVISIE
Eén
- 15/3: 22/3 1 jaar later – het onderzoek. Waarom werd ons land het doelwit van de terroristen? Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans zoeken het uit voor deze speciale uitzending, met de medewerking van politiemensen en speciale eenheden die voor het eerst spreken over het onderzoek naar de aanslagen. Phara de Aguirre is gastvrouw voor de studiogesprekken.
- 22/3: uitzending van de herdenking van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek, tussen 7 en 11 uur. Dit is een samenwerking van de omroepen VRT, Medialaan, RTBF en RTL. De herdenking is bovendien in de rest van de wereld live te volgen bij BVN, de openbare televisiezender voor Vlamingen in het buitenland, via de livestream www.bvn.tv/bvnlive, de BVN-app en de satelliet.
- 22/3: 22 maart – 1 jaar later, speciale uitzending met Martine Tanghe en Lieven Van Gils. Aan de hand van gesprekken, met onder meer mensen die rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen, zoeken ze het antwoord op de vraag: zijn wij veranderd? Gasten zijn onder meer basketbalspeler Sebastien Bellin (die dag aanwezig op de luchthaven), premier Charles Michel en minister Jan Jambon, Rudi Vranckx, hulpverleners, slachtoffers en nabestaanden. Er zal ook muziek zijn, van Bart Peeters en een 22-koppig koor, en reportages van reporters als Karine Claassen, Lidewij Nuitten en Machteld Libert.
Martine Tanghe: “Tijd heelt alle wonden, zegt het spreekwoord. Is dat zo? En hoeveel tijd is er dan wel nodig? Moet een jaar volstaan om de draad weer op te nemen? De draad van het leven na 22 maart. Een jaartal hoeft niet. Het is zoals met nine eleven. Misschien zullen we het jaartal ooit vergeten zijn, maar worden dag en maand wel een ijkpunt, een begrip. Ons leven voor en na 22 maart.”
Lieven Van Gils: “Een jaar geleden, op die ochtend van 22/3, was ik op weg naar het werk toen de eerste bom ontplofte. In een eerste reactie denk je aan je geliefden. Waar zijn ze, zijn ze oké? En dan wil je ze toch snel even horen. Maar dan besef je dat je snel de knop moet omdraaien, en aan de slag gaan. Het echte besef komt pas uren later, wanneer je je realiseert dat de wereld niet meer hetzelfde is. Nu zijn we één jaar later. Wat is er veranderd? Zijn wij veranderd? Die vraag gaan we proberen te beantwoorden.”
Canvas
- 21/3: IS in het vizier, start van deze docureeks van Rudi Vranckx, waarvoor hij langs de frontlijnen van de oorlog tegen IS reist: Hij trekt van slagveld naar stadsoorlog, maar ook naar de diepste catacomben van het internet en versleutelde messaging-apps. Hij ontmoet militairen, ex-jihadstrijders en cyberanalisten, hopeloze én strijdvaardige burgers.
- 22/3: De afspraak. Canvas past de programmering aan zodat De afspraak, dat in teken staat van de herdenking van de aanslagen, aansluit op 22 maart – 1 jaar later op Eén. Start om 22u30, Terzake wordt om 20u30 uitzonderlijk gevolgd door Extra time koers en De ideale wereld.
Rudi Vranckx: “Ik ben jammer genoeg gewoon geraakt aan de dreiging en oorlog, maar dit is anders. Sinds Parijs en zeker Brussel is het persoonlijker geworden. De oorlog ver van ons bed is thuis gekomen. We kunnen niet meer wegkijken.”
Ketnet
Telidja Klaï, ontwikkelingspsychologe bij Ketnet: “De aanslagen van 22 maart 2016 raakten ons land heel diep en waren voor iedereen moeilijk te plaatsen. Moeilijk werd het helemaal wanneer je als ouder of opvoeder aan kinderen moest uitleggen wat er gebeurd was en waarom. Samen met Karrewiet, het nieuwsprogramma van Ketnet, hebben we geprobeerd om een antwoord te bieden met nieuwsuitzendingen op maat en de mogelijkheid voor kinderen om vragen te stellen.
“Belangrijk voor ons was om niets te verbloemen, maar om beelden en informatie zorgvuldig te selecteren en er zo in te slagen kinderen gerust te stellen. Achteraf vernamen we dat heel wat leerkrachten en ouders onze uitzendingen enorm geapprecieerd hebben en deze hebben kunnen gebruiken. Ook één jaar na de aanslagen willen we deze rol opnieuw spelen, met een aangepast aanbod voor kinderen.”
- 21/3 Karrewiet Plus brengt een beklijvende reportage over kinderen die een jaar geleden de aanslagen van hel dichtbij beleefd hebben. Anna was met haar familie op het moment van de aanslagen in Zaventem, ze liepen gelukkig enkel lichte verwondingen op. Met Karrewiet Plus keren ze samen voor het eerst terug naar de luchthaven. In een tweede reportage volgen we het zesde leerjaar van de basisschool Boodschapsinstituut in Schaarbeek naar het metrostation van Maalbeek. Op 22 maart 2016 zouden ze daar de metro nemen voor hun uitstap naar het Zoniënwoud. Die kon uiteraard niet doorgaan. Aan de herdenkingsmuur in Maalbeek laten ze tekeningen, kaarsen en boodschappen achter en staan de kinderen stil bij wat er een jaar geleden gebeurd is. Voor en na de reportage van Karrewiet Plus beantwoordt Ketnet-psychologe Telidja Klaï vragen van Ketnetters in de Ketnet-studio.
- 21/3: De realistische fictiereeks 4eVeR – in samenwerking met Awel – heeft die dag een verhaallijn die gerelateerd is aan de herdenking van de aanslagen. De neef van Gamil, één van de hoofdpersonages, werkte als bagageafhanderlaar op de luchthaven en is vorig jaar omgekomen bij de aanslag op Zaventem. In 4eVeR herdenken ze dit samen.
- 22/3: Karrewiet brengt de actualiteit van de dag met de herdenkingen in Zaventem en Maalbeek. En er is een overzichtelijke terugblik van wat er een jaar geleden allemaal exact gebeurd is. Inge Vrancken geeft duiding en beantwoordt vragen waar we een jaar later nog mee worstelen: Kan een aanslag als die van vorig jaar opnieuw gebeuren? En hoe is het leven en onze maatschappij sindsdien veranderd? Tot slot trekt een jonge Brusselaar voor Karrewiet de stad in en vertelt hij hoe het is om er te leven en te wonen, in een tijd na de aanslagen van 22 maart 2016.
ONLINE
- vanaf 20/3: Deredactie.be brengt verslag uit van de herdenkingen, en brengt de gebeurtenissen van een jaar geleden in herinnering. Verder gaan we online na welke maatregelen er sinds de aanslagen zijn genomen en hoe ons land sindsdien is veranderd.
VRT NU groepeert alle uitzendingen rond 22/3 maart in haar aanbod.
RADIO
Radio 1
- 20 en 21/3: In De ochtend en De wereld vandaag zoeken uit wat we geleerd hebben een jaar na de aanslagen: Wat hebben beleidsmakers geleerd? Hoe is ons maatschappijbeeld veranderd?
- 22/3: Radio 1 herdenkt 22 maart: Eén jaar later. Radio 1 blikt een hele dag terug op wat er precies één jaar geleden gebeurde. Voor één dag laten we het vertrouwde programmaschema los, en focust Radio 1 zich op de herdenking. Met live verslaggeving van de herdenkingen in Brussel en over heel het land. Met bijzondere getuigenissen van mensen die 22 maart van heel dichtbij hebben meegemaakt. Maar ook met heel veel aangepaste muziek, als eerbetoon voor de slachtoffers. De dag wordt gepresenteerd door volgende duo’s: Ruth Roets en Dennis van den Buijs, Ayco Duyster en Xavier Taveirne, Ruth Joos en Lode Roels.
- 22/3: Ward Bogaert maakt tien portretten waarmee evenveel mensen hun 22/3 reconstrueren: Verplegers Cedric en Niek hadden nachtdienst op Zaventem, Tine was in de Wetstraat toen de bom in Maalbeek ontplofte en begon te helpen, Eddy verloor zijn vrouw in Zaventem, rampencoördinator Winne zag een ingrijpende gebeurtenis op privévlak samenvallen met de zwaarste dag uit haar loopbaan… Radio 1 zendt de portretten doorheen de dag uit, ze zijn daarna ook te beluisteren én te bekijken op Radio1.be en Deredactie.be.
Radio 2
- 22/3: Start je dag Vlaams-Brabant: Portretten van hulpverleners op 22/3 op de luchthaven, en live-verslag van de herdenkingsplechtigheden.
- 22/3: De inspecteur: Sven Pichal zoekt uit hoe met met de beloofde hulp voor de slachtoffers zit en welke lessen overheid en verzekeraars hieruit getrokken hebben.
- 22/3: Plaat préféré, Benjamien Schollaert maakt plaats voor een muzikaal eerbetoon aan de slachtoffers. Met lievelingsplaten van de slachtoffers en muziek die hen eert, brengen de nabestaanden een ode aan het leven.
- 22/3: De madammen, aangepaste uitzending met als gast Rudi Vranckx. En verder veel aangrijpende getuigenissen: Fatima Ezzarhouni getuigt over de radicalisering van haar zoon. Anja Daems maakt een reportage met Minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon op de luchthaven in Zaventem. De madammen praten ook met Bea en haar zoon Andreas, die aanwezig was op de luchthaven die dag klaar om met de school op reis naar Rome te vertrekken. Bea kreeg toen telefoon van een onbekend nummer, van een dame die haar gewonde zoon toen aan het verzorgen was. Frederik Sioen brengt een nummer dat hij een jaar geleden naar aanleiding van dse aanslagen schreef.
- 22/3 Spits: David Van Ooteghem volgt wat er allemaal gebeurt op deze herdenkingsdag.
Klara
- 21/3: Op het Klarafestival vindt het concert Salaam Syria plaats, met het Syrian Expat Philharmonic (een orkest van Syrische vluchtelingen) en Nationaal Orkest van België.
- 22/3: Esspresso besteedt aandacht aan L’oreille de Mélanie, een plaat uitgebracht ter nagedachtenis van musicologe Mélanie Defize die omkwam bij de aanslagen.
MNM
- 22/3: MNM past de playlist aan. In de ochtend- en de avondshow is er aandacht voor de herdenkingen, met getuigenissen van mensen die erbij waren en hulp hebben verleend.
Studio Brussel
- 22/3: De redactie van Studio Brussel besteedt doorheen de dag aandacht aan de herdenking van de aanslagen op maat van de luisteraars.