Quantcast
Varia

VRT, RTBF en CBC/Radio-Canada ondertekenen oproep tot persveiligheid

Vandaag ondertekenden de publieke omroepen VRT, RTBF en CBC/Radio-Canada samen met internationale organisaties waaronder de BBC, EBU en France Télévisions de Brussels Declaration. Met de Brussels Declaration roepen publieke en mediaorganisaties op tot persvrijheid: “Vrijheid van pers is een universeel mensenrecht, dat moeten we samen beschermen.”

In 2020 werden, volgens onderzoek van het European Centre for Press and Media Freedom, meer dan 900 aanvallen tegen journalisten in Europa vastgesteld. In verschillende landen werden er journalisten vermoord. In het teken van de persveiligheid, organiseerden de VRT en de RTBF een conferentie van Public Broadcasters International (PBI) in Brussel. Die conferentie werd afgesloten met het ondertekenen van een oproep tot persveiligheid.

De Brussels Declaration sluit aan bij de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De verklaring beschrijft de noodzaak van veiligheid voor de pers, vrijheid van media en democratie. Alle organisaties die de Brussels Declaration ondertekenen, verbinden zich ertoe om die veiligheid te handhaven en diversiteit, rechtvaardigheid en inclusie te bevorderen.

“Persvrijheid is een hoeksteen van elke goed werkende democratie. En in een snel wijzigende samenleving neemt de nood aan onafhankelijke, betrouwbare informatie alleen maar toe. Net daarom is het zo beangstigend dat de laatste jaren de aanvallen op journalisten, verbaal en fysiek, hand over hand toenemen. We moeten actief ijveren voor de bescherming van onze pers. Daarom ondertekent de VRT deze Brussels Declaration vandaag en roept ze beleidsmakers op samen met alle mediabedrijven actie te ondernemen.”

Frederik Delaplace, CEO van de VRT

“De veiligheid van onze journalisten en onze crews bij de uitoefening van hun werk maakt heel duidelijk hoe belangrijk zij zijn als we willen dat onze samenlevingen vrij en autonoom blijven. Als zij verbaal, of erger nog, fysiek worden bedreigd, dan wordt de vrijheid van meningsuiting van elk van ons bedreigd. Recente gebeurtenissen moeten ons eraan herinneren dat juiste, gecontroleerde en gelaagde informatie centraal staat in onze democratische samenleving. Alles wat de pers verzwakt, brengt die democratische samenleving in gevaar.”

Jean-Paul Philippot, administrateur-generaal van de RTBF
Toon meer

Gerelateerde berichten