Acht vrouwen getuigen na zaak-De Pauw in docureeks op Streamz

Het Proces Dat Niemand Wou - © StreamzHet Proces Dat Niemand Wou - © StreamzHet Proces Dat Niemand Wou - © Streamz

Het Proces Dat Niemand Wou legt in drie afleveringen de maatschappelijke pijnpunten bloot van de gemediatiseerde zaak rond televisiemaker Bart De Pauw. Meer dan een jaar voor het proces werden alle betrokken partijen gecontacteerd door programmamaker Tess Uytterhoeven. Acht vrouwen spreken eenmalig voor de camera over hun beleving.

De voorbije jaren werd het nooit stil rond de zaak-De Pauw: niet in de kranten, niet op TV, niet op Twitter of Facebook, laat staan in de huiskamer. De verhitte debatten verraden een samenleving in verandering. Geïntrigeerd door het onderwerp contacteerde programmamaker Tess Uytterhoeven alle betrokken partijen. Ze begon daarmee een jaar voor het proces voor de rechter kwam, en besloot om te wachten tot 30 dagen na het vonnis om uit te zenden. Op die manier zou ze niemands beslissing beïnvloeden om in hoger beroep te gaan. 

Acht vrouwen waren bereid om mee te werken. Na vier jaar van plichtmatig stilzwijgen doen zij in deze driedelige documentaire voor het eerst en eenmalig hun persoonlijke relaas. Hun interviews werden afgenomen in de periode van december 2020 tot december 2021. Bart de Pauw werd zelf herhaaldelijk gevraagd om zijn verhaal te doen, maar hij ging niet op deze uitnodiging in. 

Het Proces Dat Niemand Wou zoekt in drie afleveringen antwoorden op de vragen die iedereen zich stelt: “Wat is er zo erg aan sms’jes?”, “Waarom blokkeerde je hem niet?”, “Waarom heb je zo lang gezwegen?”, “Waarom stelde je je burgerlijke partij?”.

De vrouwen beschrijven wat ze hebben meegemaakt, maar ze zoomen ook uit. Ze reflecteren over hoe hun verhaal past in de huidige maatschappelijke verschuivingen, ze analyseren hun eigen proces van gewaarwording en tonen begrip voor de vele meningen die zich sinds 2017 manifesteren op verschillende platformen. Ze staan stil bij de impact die de aandacht in pers en op sociale media heeft op hun persoon en op de bredere perceptie van deze zaak. 

“In deze docu onderzoeken we de pijnpunten waar dit proces op duwt. Door de betrokkenen zelf aan het woord te laten proberen we antwoord te bieden op de vele maatschappelijke vragen die deze zaak met zich meebracht.”

Tess Uytterhoeven

“Eén van de pijlers van Streamz is om relevante verhalen uit Vlaanderen te brengen. Het verhaal van dit proces dat niemand wou, is er één die velen raakt. In deze documentaire vertellen betrokken vrouwen voor het eerst wat hen is overkomen en delen ze zo een verhaal dat vele andere, anonieme Vlamingen, ook is of kan overkomen.”

Peter Vindevogel, CEO van Streamz

Het Proces Dat Niemand Wou is een productie van Woestijnvis, met de steun van de Vlaamse Tax Shelter. De reeks is vanaf 29 december 2021 te zien zijn op Streamz.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.