Acteur Jacky Morel, Baconfoy uit ‘De collega’s’, is overleden

© VRT© VRT© VRT

De Vlaamse acteur Jacky Morel (88) is overleden. Hij was onder meer bekend voor zijn rollen in BRT-reeksen als ‘De collega’s’, ‘Het pleintje’ en ‘Kapitein Zeppos’.

Acteur Jacky Morel begon zijn theaterloopbaan in de Beursschouwburg en de KVS. Maar het grootste deel van zijn carrière, meer dan 30 jaar, was hij verbonden aan het toenmalige Dramatisch Gezelschap van de BRT.

Vanaf 1959 verscheen hij in verschillende tv-films en -series, waarbij hij vooral bekend werd voor zijn legendarische rol als de ietwat slome Brusselse gangwachter Hilaire Baconfoy in ‘De collega’s’. De tv-reeks, over het reilen en zeilen in een overheidsadministratie, liep drie seizoenen lang op de toenmalige BRT, van 9 september 1978 tot 21 februari 1981. Ook Nora Tilley, Tuur De Weert en Jaak Van Assche speelden daarin mee. 

Morel speelde ook mee in de tv-reeksen ‘Kapitein Zeppos’ (1964) als Blonde Frans, in ‘Wij, Heren van Zichem’ (1969-1942) als Fons Coene en had verschillende gastrollen in ‘Merlina’ (1984-1987), ‘Het Pleintje’ (1986-1987), ‘Willem van Oranje’ en een paar jeugdreeksen op de toenmalige openbare omroep.

Minder bekend was ook zijn radiowerk – zijn grote liefde – onder meer in ‘Het Koekoeksnest’. Jacky Morel ging op pensioen op zijn 65 en verdween toen ook uit het publieke leven. Morel sukkelde al enkele jaren met zijn gezondheid. Gisteren overleed hij in een home in Ukkel. Hij was 88 jaar.

Willem Van Oranje‘ – © VRT

Jacky Morel op VRT NU

Verschillende reeksen waar Jacky Morel in acteerde zijn beschikbaar op VRT NU:

De VRT biedt haar medeleven aan aan collega’s,  familie en vrienden van Jacky Morel, acteur en lid van het Dramatisch Gezelschap van de BRT.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.