An Swartenbroekx kampt met opmerkelijke ziekte

Foto: Peter De Smedt

In de aflevering van ‘James de Musical’ waarin de cast van ‘F.C. De Kampioenen’ als centrale gast geërd wordt, valt het op: na een paar zinnen lijkt An ‘Bieke’ Swartenbroekx haar collega’s liever aan het woord te laten. En dat blijkt ook te kloppen. In Dag Allemaal legt ze uit waarom dat zo is.

“Ik lijk heel zenuwachtig, en het komt over alsof ik elk moment kan beginnen te huilen, maar dat is niet zo, ik ben gelukkig”, vertelt An over de reden waarom ze de jongste jaren dikwijls met een beverige stem op tv is verschenen, en eigenlijk liever níet meer op het scherm komt. “Die vibrato in mijn stem komt door een stemprobleem waar ik nu al enkele jaren mee sukkel, spasmodische dysfonie”, legt ze uit.

De aandoening die An beschrijft, is het onwillekeurig samentrekken van de stembanden en soms zijn ook de spieren van het strottenhoofd door de ziekte aangetast. “Ik heb daardoor moeite met praten. Het komt en gaat, ik heb er geen controle over wanneer mijn stem plots begint te trillen”, aldus An. “Ik vind dat niet zo tof, ik zou liever blablabla vlot kunnen vertellen, maar ik heb ermee leren leven.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.