Arno Hintjens in Charlatan - © VRTArno Hintjens in Charlatan - © VRTArno Hintjens in Charlatan - © VRT

Arno Hintjens maakt al jaren muziek en zijn songs O la la la c’est magnifique en Les yeux de ma mère zijn bij alle leeftijden bekend. In de driedelige docureeks Charlatan vertelt hij zijn verhaal. Ook de personen die het dichtst bij hem in de buurt staan, komen aanbod, zoals zijn voormalige buurman en filmregisseur Dominique Deruddere. Hij verzorgde ook de regie van deze driedelige documentaire.

De docureeks begint in Oostende, waar de kleine Arnold graag voetbalt en zwemt en opgroeit. Tante Fabienne van den Kieboom, broer Peter Hintjens en zijn muze Sonja Vanhee vertellen over een gast met lang haar die altijd op stap was. Daarnaast legt Muzikant Paul Decoutere uit waarom hij in Arno de zanger zag die niemand vermoedde.

In Oostende werd ook Arno zijn rockband TC Matic geboren. De bandleden vertellen over vier niet gemakkelijke jaren. In de docureeks worden historische archiefbeelden gecombineerd met iconische foto’s van huisvriend Danny Willems.

Rond zijn 40ste kiest Arno een andere weg. Hij vindt een nieuwe sound en een nieuwe omkadering. Mensen die hem vergezelden, zoals muzikanten Ad Cominotto en Mirko Banovic, producer Glenn Rosenstein, fans Stef Kamil Carlens en Stromae vertellen over hun samenwerking, en wat Arno Hintjens vandaag precies tot Arno maakt.

Charlatan is het ultieme portret van één van de meest opmerkelijke en authentieke muzikanten van de voorbije decennia. Arno maakte dit zelfportret samen met zijn vrienden: filmregisseur Dominique Deruddere, acteur Josse De Pauw als verteller, Lou Berghmans als cameraman en Peter Vantyghem als interviewer.

“Het leven en werk van Arno zijn een zoektocht naar het mooie in de mens. Want Arno houdt van mensen.”

Dominique Deruddere

Een andere kant van Arno

Met Charlatan, het leven van Arno Hintjens, wil regisseur Dominique Deruddere een andere kant van Arno laten zien. Het kind dat van zijn grootmoeder het talent om te dromen erfde en de jongeman die een goedbetaalde job in de horeca liet staan om een band op te richten. Arno is een kwetsbare mens die met zijn muziek in zijn ziel laat kijken. Dominique gebruikt honderden exclusieve foto’s, die hij tot leven brengt met tientallen getuigenissen en verschillende archiefbeelden.

Leven en werk

Het verhaal begint in Oostende, waar Arno opgroeide in een stabiel en gelukkig gezin. Hij was een eigenzinnig kind met autistische trekjes en een spraakprobleem, want hij stotterde. In de sport kon hij zich bewijzen, maar ook al was hij een goeie voetballer en zwemmer, daar lag zijn toekomst niet. Op school vond hij ook zijn doel niet, tot de jonge leraar Hubert Decleer hem de bleusmuziek leerde kennen.

De documentaire geeft een nieuwe kijk op Arno’s muzikale carrière vanuit zijn persoonlijke leven. We leren hoe hij vanuit zijn familie veel gevoel meekreeg voor chanson, het levenslied, operette, surrealisme en Britse music hall.

Ik stond er ook van te kijken hoe veelzeggend zijn songteksten wel zijn. Ik moet toegeven dat ik daar vroeger niet zoveel op gelet heb, omdat ze zo onhandig leken dat ik er weinig achter vermoedde, maar dat is dus fout. Je moet gewoon eerst zijn persoonlijke taal doorgronden.

Dominique Deruddere

Getuigen

Doorheen dat muzikale verhaal weeft de docureeks Charlatan ook het persoonlijke verhaal van Arno. Hoe hij het verlies van zijn moeder pas jaren later voelde doorwegen en hoe het nooit echt tot een goed gesprek met zijn vader kwam. Hij werd gered door de muziek en vertelt ook waarom hij altijd mensen rond zich nodig heeft. Peter Hintjens, Danny Willems, Paul Decoutere, Stef Kamil Carlens, Marie-Laure Béraud, Stromae, Roland, Sonja Van Hee en Cyril Prieur zijn enkele namen die getuigen in Charlatan.

Charlatan, vanaf dinsdag 20 apri 2021 om 21.20 uur op Canvas en VRT NU.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.