Quantcast
In Memoriam

Black-auteur Dirk Bracke overleden op 68-jarige leeftijd

De bekende jeugdauteur Dirk Bracke is vandaag overleden, dat maakte Standaard Uitgeverij bekend. De succesauteur werd 68 en is onder andere bekend van de boeken Het Engelenhuis en Black die ondertussen werden verfilmd. Begin dit jaar zette de auteur reeds een punt achter zijn carrière omwille van gezondheidsproblemen.

Dirk Bracke heeft in 28 jaar tijd 40 boeken op zijn palmares staan en is zo een van de bekendste jeugdauteurs van Vlaanderen. In totaal zijn er tussen de 600.000 en 700.000 boeken over de toonbank gegaan, waaronder: Steen, Een Lege Brug, Het Uur Nul, Bo, Het Engelenhuis en Black.

Daarnaast werden drie van zijn boeken ook verfilmd. Hans Herbots verfilmde het boek Het Engelenhuis onder de titel Bo en Adil El Arbi en Bilall Falah maakten van Black en Back de populaire film Black. De twee regisseurs gaan binnenkort ook Straks doet het geen pijn meer verfilmen en belden en mailden regelmatig met de auteur. Toen ze hoorden dat hij sukkelde met zijn gezondheid, kwamen ze hem ook bezoeken.

Debuut en doorbraak

Bracke maakte zijn auteursdebuut 28 jaar geleden met Steen, een historische roman dat het levensverhaal vertelde van de jonge Neanderthaler Steen. Nadien liet hij de historische romans achter zich en schreef hij meer over maatschappelijke thema’s, zoals: kinderprostitutie, aids en incest. De aanleiding van de plotse omkeer was een artikel in Knack over kinderprostitutie in Zuidoost-Azië. Hij schreef Het Uur Nul, over een tiener met aids en dat werd meteen ook zijn grote doorbraak.

Toon meer

Gerelateerde berichten