Ter illustratie - © Pexels.com/Nataliya VaitkevichTer illustratie - © Pexels.com/Nataliya VaitkevichTer illustratie - © Pexels.com/Nataliya Vaitkevich

Vanaf maandag 29 november zendt Canvas de nieuwe driedelige docureeks De Prijs van de winnaar uit. In de docureeks getuigen Vlaamse topsporters uit verschillende disciplines over de keerzijde van hun leven als atleet.

In de zomer van 2021 werd de mentale gezondheid van topsporters plots wereldnieuws. Naomi Osaka gaf verstek voor Roland Garros, Simone Biles trok zich terug op de Olympische Spelen en Nafi Thiam barstte in tranen uit na haar gouden medaille. Ze spraken openlijk over de druk op topsporters en de hoge verwachtingen en doelstellingen.

In de driedelige docureeks De Prijs van de winnaar staat het mentale welzijn van de sporters centraal. Enkele atleten of ex-atleten getuigen over eetstoornissen, stress, machtsmisbruik, eenzaamheid, depressie en burn-out. Sommige atleten praten ook voor het eerst over wat hen is overkomen tijdens hun carrière. 

De topsporters die getuigen: Ann Simons (judo), Louise Carton (atletiek), Eline Berings (hordeloper), Bashir Abdi (marathon), Soufiane Bouchikhi (atletiek), Axelle Klinckaert (turnen) en Gaelle Mys (gymnastiek), Kim Mestdagh (basketbal), Retin Obasohan (basketbal) en Tomas Van Den Spiegel (basketbal), Frank Boeckx (voetbal), Fanny Lecluyse (zwemmen) en Louis Vervaeke (wielrennen).

De prijs van de winnaar kwam tot stand in samenwerking met Ann Simons, voormalig judoka en bronzen medaillewinnares op de Olympische Spelen van Sydney in 2000. Na jaren van blessures en mentale druk, stopte ze in 2006 met judo. Momenteel coacht ze jonge ondernemers met het najagen van hun droom en hun mentale welzijn.

In de reeks getuigt ze over haar eigen ervaringen en adviseerde ze de makers doorheen het hele productieproces

“Topsporters kunnen hun grenzen heel moeilijk bewaken. De honger om de beste te zijn is zo groot dat grenzen overschreden worden, door de topsporters zelf, maar vaak ook door hun omgeving. Een grens die telkens heel subtiel verlegd wordt, die verder ligt dan het ethisch en intuïtief toelaatbare en waarvan de omgeving niet wil weten dat ze bestaat.”

Ann Simons: ex-topsporter, getuige en coach

De reeks is een productie van Canvas met Geert Clerbout als eindredactie, Ilse Maesen stond in voor de productie en de muziek werd gecomponeerd door de jazzrockband Nordmann.

De prijs van de winnaar, vanaf maandag 29 november 2021 om 21.20 uur op Canvas en VRT NU.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.