Vanaf maandag 14 juni zendt Canvas de nieuwe docureeks De wereld van de Chinezen uit van Nederlands fotograaf Ruben Terlou. Hij reist naar allerlei landen waar ondernemende Chinezen de voorbije jaren een stevige voet aan grond hebben gekregen. Van Kenia tot Cambodja en van Servië tot de Verenigde Staten is Ruben getuige van een nieuwe wereldorde waarin China een hoofdrol speelt.
Onder leiding van president Xi Jinping investeert China fors in internationale samenwerking. Verschillende Chinezen hebben zich zo in groten aantallen in het buitenland gevestigd en overal duiken ze op met een grote werklust, de modernste technologie en heel veel geld. In deze zevendelige reisreeks van VPRO zoekt Ruben Terlou deze Chinezen op en probeert hij te achterhalen waarom ze zich in het verre buitenland gaan vestigen.
“De ambities van president Xi Jinping zijn gigantisch: de hele wereld is een Zijderoute geworden. We willen laten zien hoe de aanwezigheid van Chinezen in de wereld is toegenomen. Wie die Chinezen zijn, wat ze doen in de landen waar ze naartoe trekken en wat de impact daarvan is op de lokale bevolking. Dat klinkt abstract, maar onze aanpak blijft heel menselijk.”
Ruben Terlou
Charmante gids
Ruben Terlou is arts en fotograaf, woonde een aantal jaren in China en spreekt vlot Mandarijn. In zijn eerdere reisreeksen Langs de oevers van de Yangtze, Door het hart van China en Chinese dromen was hij een innemende gids en een empathische interviewer: “Ik ben getraind in het stellen van vragen als arts en ben geen journalist. Dat levert andere gesprekken op. Ik denk dat ik door deze aanpak wel heel duidelijk het persoonlijk leven van de Chinezen kan vangen.” Hij laat ons kennismaken met de dromen en de ambities van de Chinezen, maar ook met de menselijke en kwetsbare kant van een volk dat zo ver van ons af lijkt te staan.
Radeloze dorpelingen
In Kenia reist Ruben met een Chinese trein die wordt bestuurd door Chinese machinisten over een door de Chinezen aangelegd en gefinancierd spoor. Daarnaast gaat hij ook naar Servië en ontdekt daar dat China nauwe banden onderhoudt met de regering. Ze hebben de zware industrie overgenomen met grote vervuiling en radeloze Servische dorpelingen tot gevolg. Tot slot ziet hij in Cambodja hoe in sneltempo een enorme gokstad verrijst waar meer Chinezen dan Cambodjanen wonen en waar van alles mag wat in China verboden is.
Chinese Trump-fans
Eens aangekomen op Madagskar ziet hij hoe de lokale bevolking op Chinese katoenplantages werkt en in de Verenigde Staten spreekt hij met Chinese dissidenten die grote fans blijken te zijn van Donald Trump. Bovendien reist hij ook naar Italië.
Daar maakt Ruben mee hoe Chinese teams de scholen tijdens de coronacrisis met de grote middelen ontsmetten en hoe de Chinezen ondanks hun angst voor het virus door blijven werken in de textielindustrie, waarin zij de Italianen zo sterk beconcurreren. In de laatste aflevering gaat de fotograaf in zijn eigen land in gesprek met Chinezen om te horen wat hen naar Nederland heeft gebracht.
De wereld van de Chinezen, vanaf maandag 14 juni om 20.35 uur op Canvas en meteen integraal te bekijken op VRT NU.