Cathérine Moerkerke bij Scientology

ByLisa Paulussen

30 oktober 2017

Cathérine Moerkerke kijkt de volgende weken opnieuw  binnen op plaatsen waar je normaal gezien niet zomaar binnen kijkt. Onbereikbaar voor de ogen van niet-ingewijden. Soms omdat er zaken gebeuren op het randje van het illegale, soms omdat de mensen heel wantrouwig zijn, soms omdat je ontzettend veel geld moet hebben om in de wereld toegelaten te worden.

Cathérine wandelt met een cameraploeg binnen en ontdekt wat er achter de gesloten deuren gebeurt. Vaak exclusief, nooit zonder slag of stoot.  Morgen stapt ze binnen bij  de Belgische tak van de Scientologykerk, één van de meest mysterieuze internationale organisaties. Een sekte volgens velen, een religie volgens henzelf.

Het is de eerste keer dat Scientology een cameraploeg toelaat in de ‘kerk’. Cathérine ontdekt wat je moet doen en laten om lid te worden. En hoe ze mensen op het pad naar verlichting zetten. Of alwetendheid.

Maar journalisten zijn nog steeds niet hun beste vriend en Cathérine moet duidelijk binnen hun lijntjes lopen. Na de eerste opnamedag dreigen ze de deur te sluiten omdat Cathérine té kritische vragen stelt.

Scientology is in sommige landen erkend als religie. De organisatie heeft internationaal tienduizenden volgelingen. De meest bekende gezichten zijn John Travolta en Tom Cruise. Rond de organisatie zweven voortdurend schandaalverhalen. De Belgische tak zou een 500 leden hebben. Ze werd beschuldigd van afpersing, oplichting en onwettige uitvoering van de geneeskunde. Vorig jaar werden de aanklachten ongegrond gevonden.

Cathérine ontdekt onder andere dat leden een soort therapeutische sessies moeten ondergaan.  Sessies waarbij je je diepste geheimen vertelt om je trauma’s te verwerken. Scientology gebruikt daarvoor een wonderlijk apparaat dat emoties zou kunnen ‘meten’. Deze E-meter meet hoe traumatisch een bepaalde gebeurtenis in je leven precies is geweest.

Seizoen drie van CATHéRINE, vanaf dinsdag 31 oktober 2017 om 21.35 uur bij VTM.

De volledige afleveringen van CATHéRINE zijn live en uitgesteld te bekijken op vtm.be en via de VTM-app.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.