Quantcast
Eurosong

Deze landen staan in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival

Morgenavond, op dinsdag 18 mei, vindt de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2021 plaats. We delen graag een overzicht van alle landen opkomend in volgorde. Hooverphonic zal met het nummer The Wrong Place als elfde aanvangen.

Ontdek hieronder het overzicht van de zestien landen die morgenavond, op dinsdag 18 mei, zullen te zien zijn in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2021. Vanavond, maandag 17 mei, zullen de jury’s van alle deelnemende landen al punten geven.

Als we kijken naar de voorspelling van de Bookmakers zou België als twaalfde eindigen in de halve finale en dus niet doorstoten naar de grote finale. De topfavorieten in deze halve finale zijn: Malta, Cyprus, Oekraïne, Litouwen en Rusland.

Eerste halve finale – dinsdag 18 mei

1) Litouwen: The Roop – Discoteque

The Roop nam in 2018 al eens deel aan de Litouwse preselectie, maar strandde op een derde plaats. In 2020 mochten ze het Eurovisiesongfestival voor Litouwen vertegenwoordigen met het nummer On Fire. Dit jaar nemen ze deel met Discoteque. Met een aanstekelijk deuntje en dansje behoort het nummer tot de favorieten.

Discoteque is te beluisteren via deze link.

2) Slovenië: Ana Soklič – Amen

Met de band Dinoa Dimm nam Ana al twee keer deel aan de nationale preselectie van Slovenië en in 2021 staat ze op het podium van het Eurovisiesongfestival. Door de coronapandemie moet de achtergrondzang dit jaar niet live worden gebracht en in het nummer Amen is een groot gospelkoor te horen.

Amen is te beluisteren via deze link.

3) Rusland: Manizha – Russian Woman

Manizha won de preselectie in Rusland met 39% van de stemmen. Het nummer, dat een duidelijk feministische insteek heeft, werd na de overwinning onderzocht door een Russisch onderzoekscomité of er geen zaken worden gezegd die in strijd zouden zijn met de Russische wet. Het lied gaat over de transformatie van het zelfbewustzijn van vrouwen doorheen de eeuwen in Rusland en brengt enkele satirische elementen die de draak steken met de klassieke stereotypen, waaronder de zin: “Je bent al 30, hallo, waar zijn jouw kinderen?”

Russian Woman is te beluisteren via deze link.

4) Zweden: Tusse – Voices

De Congolese-Zweedse artiest Tusse won de populaire Zweedse voorronde Melodifestivalen met een record van ongeveer 3 miljoen stemmen.

Voices is te beluisteren via deze link.

5) Australië: Montaigne – Technicolour

Montaigne won in 2020 Eurovision – Australia Decides en mag het land ook dit jaar vertegenwoordigen. Ze zal echter niet aanwezig zijn in Rotterdam, maar neemt deel met een vooraf opgenomen optreden.

Technicolour is te beluisteren via deze link.

6) Noord-Macedonië: Vasil – Here I Stand

Vasil schreef zijn nummer in 2020 tijdens de uitbraak van het coronavirus. Omdat in de clip de Bulgaarse vlag zou te zien geweest zijn, kwam er een online petitie om de clip en het nummer te schrappen. De Bulgaarse openbare omroep riep er zelfs een comité voor bij elkaar.

Here I stand is te beluisteren via deze link.

7) Ierland: Lesley Roy – Maps

De Ierse singer-songwriter en gitariste Lesley Roy mag Ierland voor de eerste keer vertegenwoordigen met het nummer Maps. Ze schreef ook al songs voor Adam Lambert en Miss Montreal.

Maps is te beluisteren via deze link.

8) Cyprus: Elena Tsagrinou  – El diablo

Behalve zingen presenteert Elena ook op Griekse en Cypriotische tv. De inzending El Diablo kende al heel wat media-aandacht, omdat het nummer zou lijken op Alejandro van Lady Gaga en ook lijkt op Love Me Land van Zara Larsson.

El Diablo is te beluisteren via deze link.

9) Noorwegen: TIX  – Fallen Angel

TIX is één van de meest opvallende figuren van het Eurovisiesongfestival 2021. In het lied Fallen Angel zingt hij over het worstelen met eenzaamheid en donkere gedachten. Hij is echter bekend geworden in Noorwegen door partymuziek. In de Noorse voorronde kreeg TIX ruim 380.000 publieksstemmen in de beslissende stemronde. Hij zong het nummer oorspronkelijk in het Noors, maar voor het Songfestival zingt hij in het Engels.

Fallen Angel is te beluisteren via deze link.

10) Kroatië: Albania – Tick Tock

Albania nam deel aan de nationale Kroatische voorronde Dora en haalde in de finale bij zowel de jury als het publiek de meeste punten.

Tick Tock is te beluisteren via deze link.

11) België: Hooverphonic – The Wrong Place

Eigenlijk was het in 2021 de beurt aan het Waalse RTBF om een kandidaat te sturen, maar na overleg werd toch beslist dat Hooverphonic België zal vertegenwoordigen. Het nummer gaat gaat over een one night stand, gone wrong en voor de act hebben ze samengewerkt met het team achter de winnende Nederlandse act van Duncan Laurence in 2019. Daarnaast werd de jurk van Geike ontworpen door Tom Eerebout, de vaste stylist van niemand minder dan Lady Gaga.

The Wrong Place is te beluisteren via deze link.

12) Israël: Eden Alene  – Set Me Free

In 2018 toen Alena X-factor won, werd ze lid van het Israëlische leger. In Israël geldt nog steeds de dienstplicht en ze doet dienst als muzikante in een militaire band. Voor de inzending kon het Israëlische publiek uit verschillende liedjes kiezen. Drie nummers werden voorgesteld in een nationale finale. Set Me Free haalde het, maar tijdens de bekendmaking was Eden niet heel enthousiast. Voor het Eurovisiesongfestival maakte ze een herwerkte versie van het nummer.

Set Me Free is te beluisteren via deze link.

13) Roemenië: Roxen  – Amnesia

Het is al twee jaar geleden dat Roemenië de finale van het Eurovisiesongfestival behaalde. Roxen werd in februari 2020 uitgekozen door een interne jury na een songwriting camp dat de publieke Roemeense omroep TVR organiseerde.

Roxen is te beluisteren via deze link.

14) Azerbeidzjan: Efendi – Mata Hari

Efendi werd derde in The Voice of Azerbaijan en nam ook deel aan andere zangwedstrijden. Ze zingt over de Nederlandse spionne Mata Hari. Het nummer is gemaakt door hetzelfde team als vorig jaar, waardoor het nummer heel erg lijkt op hun lied van 2020, Cleopatra.

Efendi is te beluisteren via deze link.

15) Oekraïne: Go_A – Shum

In 2016 werd de populariteit van Go_A in het buitenland steeds groter en in het voorjaar van 2019 stond hun lied Vesnianka in de top tien van de Slovaakse iTunes Dance Chart. Go_A werd intern geselecteerd voor het Eurovisiesongfestival 2021. Het is de eerste keer sinds 2004 dat het Slovaakse publiek geen inspraak heeft bij het kiezen van de inzending.

Shum is te beluisteren via deze link.

16) Malta: Destiny Chukunyere  – Je Me Casse

Destiny won in 2015 het Junior Eurovisiesongfestival. Tijdens het Eurovisiesongfestival 2019 in Tel Aviv was ze achtergrondzangeres voor de Maltese inzending. Het nummer Je Me Casse is een van de topfavorieten dit jaar volgens de Bookmakers.

Je Me Casse is te beluisteren via deze link.

De eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival, dinsdag 18 mei 2021 om 21.00 uur op Eén.

Toon meer

Gerelateerde berichten