Binnenkort opent Dieter Coppens op Eén de deuren van het nieuwe Restaurant Misverstand, het eerste restaurant in België waar het voltallige personeel de diagnose jongdementie heeft.
Door hun ziekte krijgen mensen met jongdementie vaak te maken met onbegrip. Daarnaast moeten ze vaak verplicht stoppen met werken, waardoor hun zelfvertrouwen een deuk krijgt. Daar wil Restaurant Misverstand verandering in brengen: door de buitenwereld te tonen wat ze wél nog kunnen. Natuurlijk zal niet alles van een leien dakje lopen, want geen enkele medewerker heeft al ervaring in de horeca. Maar fouten maken kan in dit restaurant geen kwaad. Er is ook ruimte voor verdriet en bovenal vinden ze steun en begrip bij elkaar, bij Dieter, bij chef-kok Seppe Nobels en bij experte Anouck de Bruijn van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen.
Dieter Coppens steekt mee de handen uit de mouwen om samen met zijn acht collega’s een succes te maken van Restaurant Misverstand:
“Bij het woord ‘dementie’ denken we vaak aan oudere mensen die vergeetachtig zijn. Maar helaas worden ook mensen op jonge leeftijd met deze ziekte geconfronteerd. Opeens moet je stoppen met werken, verlies je een stuk onafhankelijkheid maar ook beetje bij beetje jezelf. Dat moet ontzettend zwaar zijn, ook voor hun omgeving. Mijn beide grootmoeders kregen Alzheimer op latere leeftijd. Ik heb dus van dichtbij meegemaakt wat dat met iemand doet. Met Restaurant misverstand willen we laten zien wat onze medewerkers wel nog kunnen. Ik kijk er ontzettend naar uit om met mijn acht collega’s het restaurant in goede banen te leiden.”
Dieter Coppens
De voltallige keukenbrigade en het bedieningspersoneel van Restaurant Misverstand is tussen 46 en 64 jaar jong. Doordat ze allemaal symptomen hadden voor de leeftijd van 65 jaar, kregen ze de diagnose van jongdementie. Zeven van hen hebben de ziekte van Alzheimer – de meest voorkomende vorm van dementie – en één persoon heeft frontotemporale dementie (FTD).
En ze zijn niet alleen: in Vlaanderen hebben naar schatting meer dan 125.000 mensen de hersenziekte dementie. Bijna 7.000 mensen daarvan zijn jonger dan 65 jaar. Hun geheugen, spraak en vaardigheden gaan langzaam achteruit. De buitenwereld weet vaak niet hoe ze met mensen met dementie moet omgaan of wat de ziekte eigenlijk inhoudt.
Begeleiding voor en achter de schermen
De keuken en zaal van Restaurant Misverstand worden aangepast zodat de acht medewerkers er in optimale omstandigheden kunnen werken. Zij worden daarnaast voor en achter de schermen begeleid door Anouck de Bruijn, coördinator van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen.
“Door hun werk in het restaurant hopen we dat de medewerkers in dit stadium van de ziekte meer zelfvertrouwen krijgen. Met Restaurant Misverstand willen we de samenleving tonen dat het leven niet stopt na de diagnose dementie, en dat er – mits een goede begeleiding – nog veel mogelijk is.”
Anouck de Bruijn
Chef Seppe Nobels
Het spreekt voor zich dat er in Restaurant Misverstand fouten worden gemaakt: verkeerde bestellingen, problemen in de keuken, niet op de juiste woorden komen … Maar chef Seppe Nobels is altijd in de buurt om de medewerkers te ondersteunen waar nodig.
Seppe Nobels heeft zijn sporen al verdiend als sociaal ondernemer met onder meer zijn project Instroom, een restaurant op het Antwerpse Eilandje waar de keukenbrigade bestaat uit anderstalige nieuwkomers. Seppes grootvader had ook dementie en de chef is dan ook trots dat hij aan het roer staat in Restaurant Misverstand:
“In al mijn restaurants vind ik het belangrijk diversiteit in mijn teams te hebben. Lekker en gezond eten verbindt mensen van alle soorten. Als het personeel gemotiveerd is, doet het er niet toe wat hun achtergrond is. En deze mensen, met jongdementie, zijn supergemotiveerd. Ze zijn het kloppende hart van Restaurant Misverstand.”
Seppe Nobels
Restaurant Misverstand opende zijn deuren in het bruisende hart van Mechelen. Het verslag van dit avontuur is in het voorjaar van 2022 te zien op Eén.
Restaurant Misverstand is een programma van Roses Are Blue voor Eén, in samenwerking met Alzheimer Liga.