Dina Tersago doet oproep voor bewust co-ouderschap in Ik Wil Een Kind

Ik Wil Een Kind - © DPG MediaIk Wil Een Kind - © DPG MediaIk Wil Een Kind - © DPG Media

Op maandag 18 oktober start Dina Tersago de zoektocht naar wensouders voor bewust co-ouderschap in Ik Wil Een Kind. Bij deze niet-traditionele gezinsvorm spreken twee of meer mensen af om samen een kind op de wereld te zetten en op te voeden zonder romantische relatie. In de oproepaflevering gaat Dina op zoek naar de geschikte wensouders. 

In de oproepaflevering van Ik Wil Een Kind lanceert Dina Tersago een oproep naar wensouders om zich aan te melden voor een mogelijke reeks die later bij VTM zou worden uitgezonden. Daarin wordt hun zoektocht naar een geschikte co-ouder gevolgd en doorlopen de wensouders een co-ouderschapstraject, onder begeleiding van de experts die hen ondersteunen.

Naast het traditionele mama-papa-kindgezin bestaan er vandaag verschillende nieuwe gezinsvormen: eenoudergezinnen, regenbooggezinnen, pleeggezinnen, adoptiegezinnen en gezinnen die door de jaren heen veranderd zijn.

Dina zorgt ervoor dat al dat deze verschillende gezinsvormen samenkomen en polst naar het effect op hun leven en geluk. Daarnaast komen in de aflevering ook bekende Vlamingen aan het woord die hun kinderwens nooit in vervulling zagen gaan. Zo vertelt Luc Appermont openhartig over het gemis aan kinderen:

Huisje, tuintje, kinderen: ik vond dat heel logisch. Ik had mijn levenservaring graag doorgegeven. Toen ik ontdekte dat ik niet het traditionele vader-moedergezin kon realiseren, wist ik zeker dat het uitgesloten was. Zeker in die periode, de jaren 80. Adoptie of twee mannen die een kind zouden grootbrengen, dat was zo ver van ons bed. Maar het is een gemis.

Luc Appermont

Om duidelijk te maken wat bewust co-ouderschap precies inhoudt trekt Dina de straat op met een gezinspuzzel. Ze vraagt toevallige voorbijgangers om zelf een gezinspuzzel met mama’s, papa’s en kinderen te leggen en zo snel mogelijk in te schatten hoe de verschillende gezinnen eruit zien. Dat levert verrassende resultaten op.

Wie vandaag in ons land kiest voor bewust co-ouderschap, kiest niet voor de makkelijkste weg“, vertelt ze. “Langs de ene kant is er nog een groot gebrek aan begeleiding en langs de andere kant rust er nog heel wat taboe op. Want onbekend is onbemind.

Dina Tersago

Daarnaast gaat Dina gaat ook langs bij Els, Pim en Remko, een gezin dat vandaag al in bewust co-ouderschap leeft. Els is alleenstaand en Pim en Remko zijn getrouwd. Samen zorgen ze voor hun zoontje Rein. “Als gezin doen we vaak uitstappen en gaan we samen op vakantie. Maar een relatie hebben we niet”, vertelt Els

Op papier heeft Rein twee ouders: een mama en een papa. Dat zijn Els en Remko. Dat betekent dat wij een andere manier hebben moeten vastleggen, omdat het niet automatisch geregeld was. Het voelt aan alsof onze situatie niet erkend is. Het feit dat Rein twee papa’s en een mama heeft zien we als een verrijking voor hem. We hebben alles bedacht in het belang van Rein. Wat er ook gebeurt, dat staat altijd voorop.

Pim

Wie aan bewust co-ouderschap denkt om zijn kinderwens in te vullen, op zoek is naar een geschikte co-ouder of al iemand in gedachten heeft om het ouderschap mee te delen, maar nog meer informatie wil, kan zich meteen na de oproepaflevering aanmelden via vtm.be/ikwileenkind.

De oproepaflevering van Ik Wil Een Kind is op maandag 18 oktober 2021 om 20.35 uur te zien bij VTM.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.