Eddy Planckaert bijt spits af in Het huis: “Ik was vanaf mijn geboorte een coureur”

Eddy Planckaert in Het huis - © VRTEddy Planckaert in Het huis - © VRTEddy Planckaert in Het huis - © VRT

Voor het zevende seizoen van Het huis nodigt Eric Goens opnieuw een reeks bekende, boeiende en intrigerende gasten uit. De eerste gast van het nieuwe seizoen is Eddy Planckaert.

Eric Goens pikt Eddy met zijn oldtimerbusje op in Lesterny, een rustig dorpje in de provincie Luxemburg waar de Planckaerts wonen. Voor een keer moet Eddy niet de gastheer spelen in zijn eigen, drukbezette chambres d’hôtes, maar mag hij zelf eens te gast zijn in Het huis.

Bij aankomst wordt de toon meteen gezet. “Eddy Planckaert, de succesvolle zakenman. Dan toch”, zegt Eric plagend. “Dat is al anders geweest hoor”, lacht Eddy, verwijzend naar zijn faillissement begin jaren 2000. Een lach die de aflevering zal typeren. Elk verhaal, hoe moeilijk het soms ook is, wordt door de kasteelheer afgesloten met zijn guitige lach.

Kapotte kassei 

Wanneer Eric en Eddy de Vlaamse heuvels in de buurt van het huis naderen, staat er Eddy meteen een verrassing te wachten: Eddy moet de laatste, steile kasseiheuvel opfietsen. Met zijn originele, groene trui uit de Ronde van Frankrijk komt Eddy zegevierend over de meet net voor het huis.   

Eddy is nog maar net binnen wanneer hij zijn kassei van Parijs-Roubaix uit 1990 ziet staan in de woonkamer. Hij voelt even en knikt bevestigend: “Het is de mijne, want hij staat los.” Toen de Planckaerts eens grote kuis hielden, gooide schoonzoon Christopher namelijk de kassei per ongeluk bij het afval. “Zulke dingen kom ik dus tegen met die familie van mij.”

Verkeersongeval 

Het had niet veel gescheeld of Eddy was zelfs nooit wielrenner geweest. Op zijn vijfde overleefde hij een zwaar verkeersongeval. Zijn vader en het buurmeisje dat meereed, overleefden het ongeval niet. “Papa hing ingedrukt tegen het stuur, vol bloed. Een jaar later is hij aan de gevolgen van het ongeval overleden.” Met een krop in de keel kijkt Eddy in de fotokamer naar de foto van zijn vader. “Ik heb met die mens nooit een deftig gesprek kunnen hebben.” 

Het trauma brengt gedurende jaren hallucinaties met zich mee. Pas op 30-jarige leeftijd vindt Eddy de controle over zijn leven terug. Toch is het ook nadien niet altijd rozengeur en maneschijn. Eddy vertelt in Het huis openlijk over hoe diep hij zat na zijn faillissement. Maar hij gaf niet op.

“Ik ben uiteindelijk vanaf mijn geboorte een coureur geweest. Ik ben gelost, ik heb ver achter gezeten, maar ik ben teruggekeerd in het peloton. Ik heb mijn bevoorrading gepakt, ik heb gedemarreerd en ben uiteindelijk zelfs voorop gaan rijden.”

Eddy Planckaert

Christa  

Eddy’s redding was zijn gezin, maar vooral zijn vrouw en eeuwige rots in de branding Christa.

“Ik moest op 15-jarige leeftijd concurreren met mannen van 18 jaar met leren jassen om Christa te veroveren. Toen ik haar op een feestje ten dans vroeg op het nummer Verboden Dromen van Will Tura, nam ik haar vast en heb ik haar nooit meer losgelaten. ‘Droom niet meer’ zong ik richting die gasten. Ze was van mij.”  

Eddy Planckaert

Als eerste ooit slaagt de kasteelheer erin om de verrassingsgast zelf te verrassen. Het wordt een warm en guitig weerzien. Eddy laat in Het huis geen enkele anekdote onbesproken. Wat is zijn band met geaborteerde schapen? En hoe heeft hij ervoor gezorgd dat Bernard Hinault toch niet meer dan vijf keer de Ronde van Frankrijk kon winnen? Kortom, het wordt een aflevering met een pure man vol onwaarschijnlijke verhalen.

In de volgende afleveringen ontvangt Eric Goens in Het huis de Nederlandse zanger Marco Borsato, acteur Kevin Janssens, tv-icoon Wendy Van Wanten, Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, presentator Mathias Coppens, sportjournalist Aster Nzeyimana en televisiefiguur Ingeborg Sergeant

Het huis met Eddy Planckaert, dinsdag 2 november 2021 om 20.40 uur te zien op Eén. 

Het huis  is een programma van Bargoens voor Eén.

Lees ook: Deze acht bekende Vlamingen zijn te zien in het nieuwe seizoen van Het huis

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.