Quantcast
Voorjaar 2020

Eén brengt Vlaamse topfictie naar de huiskamer met trilogie De zaak Alzheimer, Dossier K. en Het tweede gelaat

Eén brengt de trilogie rond commissaris Vincke (Koen De Bouw) en inspecteur Verstuyft (Werner De Smedt), gebaseerd op de boeken van misdaadschrijver Jef Geeraerts, naar het kleine scherm. De zaak Alzheimer, Dossier K. en Het tweede gelaat, rond commissarissen en vrienden Erik Vincke en Freddy Verstuyft van de Antwerpse politie, zijn elk in drie delen te zien op Eén vanaf woensdag 22 april. Elke reeks is telkens na de eerste uitzending op televisie integraal op VRT NU te bekijken.

Beginnen doet Eén natuurlijk met het bioscoopsucces De zaak Alzheimer van Erik Van Looy. In deze thrillerkomt het recherche-duo Vincke en Verstuyft na de moord op een topambtenaar huurmoordenaar Angelo Ledda (Jan Decleir) op het spoor. Ledda, die de ziekte van Alzheimer heeft, besluit om achter zijn eigen opdrachtgevers aan te gaan. De zaak Alzheimer is nog steeds een van de best bekeken Vlaamse films aller tijden.

De zaak Alzheimer is en blijft een mijlpaal in de Vlaamse filmgeschiedenis. Een op Amerikaanse leest geschoeide, stijlvolle, spannende genrefilm. Wat mij persoonlijk boeit in de boeken van Jef Geeraerts is dat ze psychologisch complex zijn. Ze gaan over mensen van vlees en bloed, moreel ambigue mensen vaak, mensen die worstelen met de realiteiten van een moreel corrupte samenleving en de impact van hun werk op hun leven.”

Jan Verheyen

Vanaf 13 mei volgt Dossier K, waarin Vincke en Verstuyft een brutale clanoorlog van de Albanese maffia in Antwerpen proberen te bedwingen. Vanaf 3 juni is het sluitstuk Het tweede gelaat te zien: de commissarissen worden geconfronteerd met een seriemoordenaar. Een overlevend slachtoffer drijft een wig tussen de twee vrienden…

“We hebben vijf jaar aan het scenario van Dossier K. gesleuteld. Maar snel-snel met een flauw afkooksel inhaken op het succes van De zaak Alzheimer was geen optie. We wilden opnieuw topwerk afleveren, op alle niveaus. En wat voor ons héél belangrijk is: Dossier K. heeft net als de eerste film een ziel. Het is een dieper, scherper en emotioneler verhaal  dan we in het misdaadgenre gewoon zijn; een verhaal over ménsen. Het duo Vincke en Verstuyft heeft een sterke evolutie doorgemaakt doorheen de films, met Het tweede gelaat als waardige afsluiter voor het verhaal dat we met De zaak Alzheimer zijn gestart.”

Erik Van Looy
  • De zaak Alzheimer: vanaf 22 april elke woensdag om 21.25 uur op Eén, en vanaf 22 april volledig op VRT NU;
  • Dossier K: vanaf 13 mei elke woensdag om 21.25 uur op Eén, en vanaf 13 mei volledig op VRT NU;
  • Het tweede gelaat: vanaf 3 juni elke woensdag om 21.25 uur op Eén, en vanaf 3 juni volledig op VRT NU.
Toon meer

Rune Meskens

Hoofdredacteur

Gerelateerde berichten