Het aftellen naar het nieuwe jaar is begonnen – en dat doe je samen met Eén

Deze kerstvakantie brengt Eén een heleboel passende eindejaarsprogramma’s. Sven de Leijer blikt terug op 2019 in een nieuw seizoen van Vrede op aarde en Jeroen Meus zorgt voor inspiratie in de keuken met het nationale kerstmenu. De kijker wordt daarnaast verwend met specials zoals Is er een kerstman in de zaal? met Philippe Geubels. En voor het kippenvelmoment zorgt Bart Peeters, met het optreden voor zijn zestigste verjaardag Bart Peeters deluxe.

Ontdek hieronder de volledige kerstprogrammatie van Eén.

Sven de Leijer zorgt voor Vrede op aarde

Vrede op aarde is terug. Voor het derde jaar op rij mag Sven de Leijer zijn studio vullen met kerstsfeer. De boom is versierd, de pakjes liggen klaar… Maar vooral: Sven heeft zoals gewoonlijk weer een heel jaar veel te veel televisie gekeken. En die buit wil hij maar wat graag met de kijker delen. Vrede op aarde blikt terug op 2019,  maar dan wel op de Sven de Leijer-wijze: guitig, met een knipoog, een beetje stout maar overladen met de gezellige warmte van de kerstperiode.

Vrede Op Aarde - © VRT
Vrede Op Aarde – © VRT

Doorheen het jaar was Sven erbij op grote momenten: bij de start van de Ronde van Frankrijk, op 26 mei verkiezingsdag, hij reed mee met Johan Vande Lanotte toen die van een bijeenkomst met Didier Reynders kwam, en Sven voelde in maart al politici aan de tand in verband met de coalities die ze na de verkiezingen zouden vormen. Ook Thomas Huyghe heeft dit jaar beelden gesprokkeld voor Vrede op aarde. Hij richt zijn pijlen op belangrijke thema’s van 2019: de Brexit, de Mobiscore, de klimaatmarsen, de regeringsvorming…

In de studio van Vrede op aarde komen telkens drie gasten langs die samen met Sven het jaar fileren, lachen met het jaar, mopperen op het jaar, toasten op het jaar… Het is tenslotte kerst. Vrede op aarde voor iedereen.

De Vrede op aarde-awards met professionele jury

Geen Vrede op aarde zonder Vrede op aarde-awards. Ook dat is stilaan een mooie kersttraditie geworden. Sven wil graag awards uitreiken aan de belangrijkste personen of gebeurtenissen van het jaar: quiz van het jaar, vervoermiddel van het jaar, sportploeg, hartverwarmende actie, uitspraak, stunt, wielerprestatie… Om die beslissing met kennis van zaken en een uiteenlopende vorm van wijsheid te nemen, nodigde Sven weer acht juryleden uit in een chalet in de Ardennen.

Een jury die van alle markten thuis is: comedian Wouter Deprez, TV- en radiomaakster Siska Schoeters, professor Hendrik Vos, zeilster Evi Van Acker, zangeres en coryfee Margriet Hermans, sportanker Maarten Vangramberen, zangeres en MIA-genomineerde Charlotte Adigéry, en uiteraard de voorzitter der voorzitters Jan Peumans. Bovendien nam Sven ook Wim Lybaert mee, voor het goede leven, de catering, en zijn warme uitstraling.

Vrede op aarde: vanaf 22 december van zondag tot en met donderdag rond 20.35 of 21.30 uur (afhankelijk van de datum) op Eén.

Feestelijke kookinspiratie van Jeroen Meus

Jeroen Meus zorgt voor de vakantie al voor heerlijke inspiratie voor de kerstmaaltijd. Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 december is Het nationale kerstmenu te zien in Dagelijkse kost. Wat staat er op het menu?

 • Maandag 16/12: Jeroen maakt drie heerlijke hapjes op mee uit te pakken op kerstavond: oester met pancetta, wildpaté met peperkoek en kweepeer en champignon-kaaskroketje met peterselie;
 • Dinsdag 17/12: een makkelijk maar fantastisch voorgerecht dat wordt gesmaakt door jong en oud: tartaar van zalm met avocado, appel en komkommer;
 • Woensdag 18/12: een warme vissalade, een romige saus en handgepelde grijze garnalen zijn de topingrediënten om kerstavond in stijl verder te zetten. Jeroen maakt brandade van kabeljauw met spinazie, wittewijnsaus en grijze garnalen;
 • Donderdag 19/12: een hoofdgerecht dat velen zullen lusten: hertengebraad met champignonsaus, rode kool, appel-knolseldermash en krokant gebakken aardappelwafeltjes.
 • Vrijdag 20/12: het ideale dessert om het kerstmenu mee af te sluiten: een hagelwitte kerstbûche met citroencrème en kokos.

Tijdens de kerstvakantie verlaat Jeroen zijn vertrouwde keuken in Leuven en pakt hij zijn koffers richting Oostenrijk voorDagelijkse winterkost. Hij waagt zich onder andere aan goulashsoep, maakt het typisch Oostenrijkse nagerecht Kaiserschmarrn, en natuurlijk kan een perenstrudel met vanillesaus en een heerlijke kaasfondue niet ontbreken. Deze special is op Eén te zien van 23 december tot en met 3 januari.

Het nationale kerstmenu in Dagelijkse kost: van maandag 16 tot en met vrijdag 20 december om 18.15 uur op Eén;

Dagelijkse winterkost: van maandag 23 december tot en met vrijdag 3 januari om 18.15 uur op Eén.Het nationaal kerstmenu in Dagelijkse kostHet nationaal kerstmenu in Dagelijkse kostHet nationaal kerstmenu in Dagelijkse kostHet nationaal kerstmenu in Dagelijkse kostHet nationaal kerstmenu in Dagelijkse kost

Muziek met Bart Peeters deluxe

Op maandag 23 december kan iedereen genieten van het verjaarsdagsconcert Bart Peeters deluxe op Eén. De muzikale duizendpoot Bart Peeters viert zijn zestigste verjaardag in aanwezigheid van duizenden fans, met een indrukwekkende reeks uitverkochte concerten in de Lotto Arena. Bart Peeters deluxe brengt een samenvatting van dat spetterend feest tot in de Vlaamse huiskamers en geeft een overzicht van enkele hoogtepunten uit het optreden. De mooiste nummers uit Barts repertoire en vele klassiekers ontbreken uiteraard niet. Ronny Mosuse brengt een gastoptreden, Bart wordt begeleid door zijn band ‘De ideale mannen’ en een vijfhonderd-koppig pop-upkoor zorgt voor nog meer magische kippenvelmomenten.

Bart Peeters deluxe: op maandag 23 december om 21.30 uur op Eén.

Op kerstavond en Kerstmis

Is er een Kerstman in de zaal? - © VRT
Is er een Kerstman in de zaal? – © VRT

Op 24 december zendt Eén ’s avonds het kerstconcert van Britse zanger Robbie Williams uit, The Christmas present, gevolgd door een exclusief interview van de zanger door Siska Schoeters. Tijdens het concert brengt de zanger zijn grote hits en ook enkele kersklassiekers van zijn album ‘The Christmas present’. Tijdens deze intieme show wordt hij bijgestaan door een aantal bekende gasten.

Op kerstdag 25 december zendt Eén het jaarlijkse kerstconcert vanuit het Koninklijk Paleis in Brussel uit. De presentatie wordt verzorgd door Katelijne Boon. In aanwezigheid van de koninklijke familie brengen solisten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth een uur kerstmuziek. ’s Avonds is er de special Is er een Kerstman in de zaal? met Philippe Geubels. Het concept van diens populaire panelquiz Is er een dokter in de zaal? blijft hetzelfde, maar natuurlijk is de aflevering helemaal ondergedompeld in kerstsfeer. Geen vragen over medische feiten dit keer, wel over Kerstmis. Ook het decor heeft een make-over gekregen. Dokter Sofie wordt even vervangen door kerstman Jacques Vermeire, het panel bestaat uit Jan-Jaap van der Wal, Barbara Sarafian, Bart Kaël en Jonas Geirnaert.

Kerstconcert Robbie Williams: op dinsdag 24 december om 22.20 uur;

Kerstconcert in het Paleis: op woensdag 25 december om 15.05 uur;

Is er een Kerstman in de zaal?: op woensdag 25 december om 20.35 uur op Eén.

Is er een Kerstman in de zaal? - © VRT
Is er een Kerstman in de zaal? – © VRT

Sportieve prestaties en Het jaaroverzicht

Op zondag 29 december zendt Eén het veldrijden uit. Sporza op Eén brengt een liveverslag van de cyclocross voor vrouwen en voor mannen in Diegem, met commentaar van Michel Wuyts en Paul Herygers en interviews door Ruben Van Gucht.

2019 was een jaar vol emoties. Er was intens verdriet om Julie Van Espen, rouw om Christophe Lambrecht en Marieke Vervoort. De Vlaming begreep niets meer van de hele brexitsaga en keek met spanning naar de (poging tot) federale regeringsvorming. Iedereen steunde baby Pia met een miljoen sms’jes en was vertederd door de geboorte van een pandatweeling. De Belg pufte zich door drie hittegolven en  discussieerde over het klimaat. De hele wereld zag vol ongeloof de Notre-Dame in vlammen opgaan en keek met begrip én onbegrip naar massale demonstraties, van Hong Kong over Chili tot Irak. En met een recordaantal goede doelen maakten we van De Warmste Week opnieuw de grootste solidariteitsbeweging in Vlaanderen. Alle hoogtepunten van het jaar 2019 brengen Eén en VRT nieuws in Het jaaroverzicht op maandag 30 december.

Veldrijden cyclocross Diegem: zondag 29 december om 17.55 uur (wedstrijd vrouwen) en om 19.35 uur (wedstrijd mannen);

Het jaaroverzicht: op maandag 30 december om 20.40 uur op Eén.

Op oudejaarsavond en Nieuwjaar

Op oudejaarsavond 31 december kan iedereen genieten van een nieuwe Down the snow. Daarin liften Dieter Coppens en Kevin, uit het eerste seizoen van Down the road,voor De warmste week van Rusland naar België om zo geld in te zamelen voor het goede doel GimmeShelter, een vzw die zich inzet voor daklozen in Vlaanderen. Ze maken een reis van meer dan 3.000 kilometer, van het Rode Plein in Moskou naar de warmste plek in Vlaanderen.

Daarnaast is er de film The big friendly giantvoor de hele familie. Nadien is het aftellen naar 2020 met live vuurwerk. Het is intussen een traditie geworden: vanop de kaaien in Antwerpen telt Eén samen met 60.000 toeschouwers en kijkers live af naar het nieuwe jaar.
Deze keer zijn Thuis-acteurs Tine Priem en Raf Jansen de gastvrouw en -heer van de avond. Zij warmen de kijkers op met enkele verrassende filmpjes en tellen af naar het nieuwe jaar en naar het feestelijke vuurwerk. Om middernacht brengt Eén dan live het spectaculaire vuurwerk dat vijftien minuten lang wordt afgestoken boven de Schelde. Op Nieuwjaarsdag kan iedereen gezellig samen in de zetel kruipen met de derde film van FC De Kampioenen.

Op de laatste zondag van de vakantie, 5 januari, is de ontknoping van de spannende fictiereeks De twaalf te zien op Eén. Daarnaast is het genieten van het kerstconcert Bublé! met de Canadese jazzzanger Michael Bublé. Deze intieme special neemt het publiek mee op een muzikaal avontuur doorheen de carrière van de zanger. Bublé wordt begeleid door een 36-koppig orkest en brengt naast eigen nummers ook enkele klassiekers zoals ‘Fly me to the moon’ en ‘You’re nobody ‘til somebody loves you’.Down the snowDown the snowDown the snowBublé!Bublé!Bublé!

 • Het nationale kerstmenu in Dagelijkse kost: van maandag 16 tot en met vrijdag 20 december om 18.15 uur;
 • Vrede op aarde: vanaf 22 december van zondag tot en met donderdag rond 20.35 of 21.30 uur (afhankelijk van de datum);
 • Dagelijkse winterkost: van maandag 23 december tot en met vrijdag 3 januari om 18.15 uur;
 • Bart Peeters deluxe: op maandag 23 december om 21.30 uur;
 • Kerstconcert Robbie Williams: op dinsdag 24 december om 22.20 uur;
 • Kerstconcert in het Paleis: op woensdag 25 december om 15.05 uur;
 • Is er een Kerstman in de zaal?: op woensdag 25 december om 20.35 uur;
 • Kerstspecials First dates UK: op woensdag 25 en donderdag 26 december om 22.40 uur;
 • Het jaaroverzicht: op maandag 30 december om 20.40 uur;
 • Down the snow: op dinsdag 31 december om 21.20 uur;
 • Film The big friendly giant: op dinsdag 31 december om 21.50 uur;
 • Live vuurwerk: op dinsdag 31 december om 23.50 uur;
 • Film FC De Kampioenen 3: Forever:  op woensdag 1 januari om 20.30 uur;
 • Ontknoping van De twaalf: op zondag 5 januari om 20.55 uur;
 • Kerstconcert Bublé!: op zondag 5 januari om 23.10 uur.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.