Quantcast
Najaar 2021

Nieuwe docureeks Het Scheldepeleton geeft inkijk in het leven van jonge wielrenners

Vanaf maandag 30 augustus is de nieuwe docureeks Het Scheldepeleton te zien op Canvas. De reeks vertelt het verhaal van vijf jonge Gentse wielrenners op weg naar roem: Wouter Weylandt, Iljo Keisse, Dimitri De Fauw, Kurt Hovelijnck en Bert De Backer. De reeks is gebaseerd op het boek van Matthias M.R. Declercq en gemaakt door Lieven Van Gils, Hendrik Luyten en Wouter Heymans in samenwerking met productiehuis Borgerhoff & Lamberigts.

In Het Scheldepeleton zien we hoe vijf jonge Gentse wielrenners elkaar leren kennen op hun trainingstochten langs de Schelde. Samen hebben ze dezelfde droom: profwielrenner worden, maar de roem is bezaaid met hindernissen, drama en tragiek. Het is het verhaal van een vriendengroep die uiteen werd gereten, of net hechter werd, door een constante mix van vreugde en verdriet.

Ze waren met vijf, maar vandaag zijn ze nog maar met drie. Slechts twee van hen maken nog deel uit van het peloton: Iljo Keisse en Bert De Backer. Hun vriend Dimitri De Fauw was tijdens de Zesdaagse van Vlaanderen-Gent eind 2006 betrokken bij een ongeval op de piste met de Spanjaard Isaac Gálvez, die later overleed aan zijn verwondingen.

Dimitri De Fauw was zo aangeslagen door het ongeval dat hij in een diepe mentale crisis belandde. Die mentale crisis werd hem fataal, want hij stapte in 2009 uit het leven. Twee jaar later werd de vriendengroep opnieuw zwaar getroffen, toen Wouter Weylandt verongelukte tijdens een afdaling in de Ronde van Italië van 2011.

De docureeks bevat getuigenissen van onder meer Iljo Keisse, Bert De Backer, Kurt Hovelijnck, Ronnie Keisse (vader van Iljo), An-Sofie Zenner (echtgenote van Iljo), Eric Weylandt (vader van Wouter), Nele Bral (moeder van Wouter), Elke Weylandt (zus van Wouter), An-Sophie De Graeve (partner van Wouter), Claudine Verhoeven (moeder van Dimi), Guy De Fauw (vader van Dimi), Mark De Fauw (oom van Dimi), Joke De Smedt (vriendin van Dimi), Ruth Verrelst (partner van Bert), Marie-Lou Heynderickx (echtgenote van Kurt), Jean-Marie DedeckerTom BoonenPatrick LefevereTyler Farrar en Fabian Cancellara.

“Ik had twee supergoeie vrienden die bij mij in de buurt woonden, die hetzelfde deden als ik. Met De Fauw deed ik de piste, de zesdagen, de wereldbekers enzo en met Wouter heb ik in dezelfde ploeg gezeten. Mijn twee beste maten zijn dood. Ik heb nog vrienden, maar zo’n hechte vriendschap is nooit meer teruggekomen. Ik vind het voor mezelf beangstigend dat ik niet meer zo dicht bij iemand sta. Echt moeilijk. Pijnlijk.”

Iljo Keisse

Toen ik het boek ‘De Val’ van Mathias M.R. Declercq gelezen had, was ik zo onder de indruk dat ik de schrijver samen met Iljo Keisse uitnodigde bij Van Gils & Gasten. Het werd een boeiend gesprek, maar na tien minuten moest ik al afronden. Voor deze reeks kreeg ik de kans om vele uren met de renners door te brengen, en praatte ik met hun ploegmaats en andere mensen uit hun sportieve entourage. Je kunt niet koersen zonder te vallen. En als een renner valt, denkt hij maar aan één ding: hoe geraak ik zo snel mogelijk terug op mijn fiets? 

Lieven Van Gils

De reeks is een productie van Borgerhoff & Lamberigts voor Canvas. De soundtrack werd gemaakt door SJ Hoffman en Clairval.

Het Scheldepeleton, vanaf maandag 30 augustus 2021 om 21.20 uur op Canvas en integraal op VRT NU.

Toon meer

Gerelateerde berichten