Quantcast
TelevisieVoorjaar 2021

Nieuwe Vlaamse zender op komst bij SBS Belgium, ook bestaande zenders veranderen van naam

Goed nieuws voor tv-kijkers, want vanaf 2021 krijgen SBS Belgium televisiezenders VIER, VIJF en ZES er een broertje bij en gaan ook de bestaande kanalen onder handen genomen worden. Dat vernam Het Nieuwsblad uit goede bron.

Nieuwe tv-zender Play ZEVEN

Play ZEVEN, zo gaat de nieuwe SBS Belgium-zender die in 2021 gelanceerd wordt, heten. Concrete plannen over de invulling van de zender zijn op dit moment nog niet bekend, wel moet het huidige zenders VIER, VIJF en ZES aanvullen.

Bestaande zenders veranderen van naam

Bij de lancering van de nieuwe tv-zender Play ZEVEN, grijpt Telenet (Sinds 2018 volledige eigenaar van SBS Belgium. red. ) ook de kans om de huidige zenders onder hun vleugels te nemen. Zo veranderen de 3 bestaande SBS-zenders in 2021 ook van naam: VIER wordt dan Play VIER, VIJF wordt Play VIJF en ZES wordt Play ZES.

Play is op dit moment het betalende aanbod van Telenet waar o.a. ook de drie zenders voor Play More-abonnees en negen zenders voor Play Sports-kijkers bijhoren. Door de algemene televisiezenders ook onder de Play-familie te brengen, wordt het merk Play heel interessant voor adverteerders.

Televisiezenders VIER, VIJF en ZES - © SBS Belgium
Televisiezenders VIER, VIJF en ZES – © SBS Belgium

Verandering in Vlaams televisielandschap

Door deze wijzigingen wordt opnieuw duidelijk dat er flink wat beweging is in het Vlaamse tv-landschap. Zo kondigde DPG Media in januari al de komst van een tweede VTM-net aan en lanceerde men in maart het tweede tv-kanaal van CAZ, CAZ 2.

De zogenaamde Vlaamse Netflix

DPG Media en Telenet kondigde op 12 februari 2020 aan de intentie te hebben om samen een volwaardig streamingaanbod met lokale en internationale content te lanceren via een joint venture tussen de twee bedrijven. Op die manier willen ze maximaal inspelen op het veranderende kijkgedrag en een lokaal alternatief bieden in de wereld van streamingdiensten. Telenet en DPG Media verwachten dat het nieuwe bedrijf actief zal zijn in het najaar van 2020.

Vandaag bedient Telenet meer dan 400.000 klanten met Play en Play More, twee diensten die op dit moment enkel beschikbaar zijn voor Telenet -klanten en DPG Media heeft na de succesvolle lancering van het gratis platform VTM GO, een technologisch hoogstaand platform ontwikkeld voor een eigen betalende streamingdienst.

Vanuit die realiteit en met éénzelfde visie op hoe moet ingespeeld worden op de veranderende noden van kijkers, hebben DPG Media en Telenet het voornemen om samen een joint venture op te richten om dit jaar nog een nieuwe lokale streaming service te lanceren. Deze streaming service zal beschikbaar zijn via een nieuwe betalende tv-app, beschikbaar voor iedereen in Vlaanderen, en via het bestaande Play aanbod van Telenet.

Het lokale televisie- en videolandschap zal door de nieuwe samenwerking versterkt worden. DPG Media en Telenet staan vanzelfsprekend open voor een content-samenwerking met andere Vlaamse partijen, zoals de VRT.

Lees ook: DPG Media en Telenet slaan de handen in elkaar voor een nieuwe streaming service

Geschiedenis van SBS Belgium

1995: Lancering VT4

In 1995 werd de eerste zender van SBS Belgium gelanceerd: VT4

2004: Lancering VijfTV

De tweede SBS zender wordt gelanceerd, VijfTV. De zender richt zich vooral op vrouwen.

2007: Overname door ProSiebenSat.1 Media

In 2007 werd de Scandinavische groep SBS Broadcasting ingelijfd bij het Duitse ProSiebenSat.1. Hiermee werd de groep, na RTL, de tweede grootste mediagroep in Europa. Na de fusie met SBS Broadcasting gaat de Duitse mediagroep verder onder de naam ProSiebenSat.1 Media en bezit het een groot netwerk van televisiekanalen internetmerken, radiostations, print- en andere media.

2011: Overname door De Vijver Media

Op 20 april 2011 werd officieel bevestigd dat SBS Belgium wordt overgenomen door “De Vijver Media“, de Holding boven het productiehuis Woestijnvis. De Vijver Media was voor de overname in handen van Wouter Vandenhaute en Erik Watté en van Corelio, dat onder meer de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard uitgeeft. Voor het bod op de SBS-zenders zocht De Vijver, dat als underdog aan de biedingen was begonnen, steun bij de Finse mediagroep Sanoma. Hierdoor kregen alle drie de partijen – mediagroep Corelia, het duo Vandenhaute-Watté en Sanoma – elk 33% in handen.

2012: VT4 en VijfTV worden VIER en VIJF

Na de overname van de zenders VT4 en VijfTV door De Vijver Media kregen deze zenders een restyling en gaan ze sinds september 2012 door het leven als VIER en VIJF. In tegenstelling tot VT4 maakt VIER meer Vlaamse programma’s. Met het vernieuwde VIJF blijft er op een vrouwelijk publiek gemikt worden.

2015: Telenet wordt mede-eigenaar van SBS Belgium

De Finse uitgever Sanoma maakte in 2014 bekend dat het uit De Vijver Media wilde stappen. In datzelfde jaar maakte Telenet bekend in De Vijver Media te willen stappen, maar het zou tot 2015 duren eer dit werd goedgekeurd. Telenet krijgt een belang van 50% in handen, met de andere partijen elk 25%.

2016: Lancering derde televisiezender ZES

In juni 2016 werd bekend gemaakt dat er in oktober een derde televisiezender zou bijkomen: ZES. Deze zender zendt enkel Amerikaanse series en films uit, en heeft als slagzin USA, all day. In tegenstelling tot VIER en VIJF is ZES niet analoog te ontvangen.

2018: Lancering radiozender NRJ België

SBS Belgium wilde al langer een radiozender lanceren en probeerde in 2016 dit met een dossier voor de vierde commerciële zender van Vlaanderen te worden, dit mislukte echter. In 2017 deed SBS Belgium een poging voor een van de nieuwe netwerkradio’s te worden. Op 15 september 2017 werd bekend gemaakt dat ze een van deze licenties in handen hebben gekregen. De werknaam hiervan was S-Radio. De bedoeling toen was om de zender in het eerste deel van 2018 te lanceren.

Op 13 april 2018 werd bekend gemaakt dat de zender de naam NRJ België krijgt en de lancering hiervan zal plaatsvinden in het najaar van 2018. De zender is een joint venture met Mediahuis. Op 9 augustus werd bekend gemaakt dat de zender vanaf 3 september 2018 gaat starten.

2018: Volledige overname door Telenet

In 2018 nam Telenet de aandelen van de twee andere aandeelhouders van De Vijver Media, Mediahuis en het duo Wouter Vandenhaute en Erik Watté over. Het bedrijf kreeg daarmee SBS Belgium volledig in handen.

2021: Lancering Play Zeven en naamwijziging voor VIER, VIJF en ZES

In 2021 zal SBS Belgium een nieuwe algemene zender starten: ‘Play ZEVEN’. ‘Play ZEVEN’ zal een aanvulling worden op de bestaande zenders. De bestaande zenders krijgen een naamswijziging. Zo wordt ‘VIER’ ‘Play VIER’, ‘VIJF’ ‘Play VIJF’ en ‘ZES’ ‘Play ZES’. Dit wordt gedaan om beter aan te sluiten met de Play merknaam die in handen is van eigenaar van SBS Belgium, Telenet.

Toon meer

Gerelateerde berichten