Pano over aanhoudende fraude in bouwsector

ByLisa Paulussen

1 februari 2022 ,
Pano - © VRTPano - © VRTPano

Drie jaar geleden maakte Pano een reportage over frauduleuze faillissementen van aannemers. De reacties op die reportage bleven komen.

Dé vraag die de redactie zich anno 2022 stelt: is er intussen eigenlijk iets veranderd? Kunnen aannemers nog altijd zo makkelijk failliet gaan en zich aan hun verantwoordelijkheid onttrekken? Wordt er nu strenger opgetreden, zoals na de vorige reportage werd beloofd? Het antwoord is kort: neen.

Uit het onderzoek blijkt dat het zelfs nog erger is geworden. Pano stelt vast dat aannemers die het niet nauw nemen met de regels, zich nu richten op de meest kwetsbaren. Zo werd de ‘zorgwoning’ van Ingrid, die in een rolstoel zit, letterlijk een woning vol zorgen.

“Ik weet niet hoe het verder moet. Ik werd gelokt met mooie praatjes en de hemel, maar wat ik gekregen heb is de hel.”

Ingrid

Hoe komt het dat dit kan blijven duren? Justitie gaat traag, heeft andere prioriteiten. Pano vond een zaak waar een aannemer meer dan 20 (!) keer failliet kon gaan. Steven De Winter, hoofd fraudebestrijding van het Antwerpse parket, wijst onder meer op een gebrek aan mankracht.

“We hebben te kampen met een chronisch gebrek aan capabele rechercheurs. Elke fraudebestrijder die je aanwerft, betaalt zichzelf nochtans dubbel en dik terug.”

Steven De Winter

Reportage: Helen Goedgebeur en Mieke Fauconnier.
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael.

Pano – Bouwbedrog, woensdag 2 februari 2022 om 21.20 uur op Eén.

Een programma van VRT NWS voor Eén.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.