Voor eender wie is een goede nachtrust erg belangrijk. Maar niet voor iedereen is een goede nachtrust vanzelfsprekend. Saartje Vandendriessche heeft gelukkig niet te klagen, al heeft ze wel vaak last van rusteloze benen.
“Een vriend maakte me daar attent op, enkele jaren geleden. Ik lijd aan het PLM-syndroom en durfde hem weleens schoppen ’s nachts. Ik liet het verder onderzoeken in de slaapkliniek. Bleek dat ik 62 keer per uur schopte. Met slaapmedicatie was dit te verhelpen. Ik startte met het innemen van de inslapers, maar ik merkte al snel dat ik ’s ochtends niet meer fris was. Ik had last van een ochtendhumeur”, vertelt Saartje in Gazet van Antwerpen.
Saartje heeft weinig moeite om in slaap te geraken. Ze hoeft haar hoofd maar neer te leggen of ze valt al meteen in slaap.
“Ik slaap elke nacht toch bijna acht uur. Ik sta tussen vijf en zes uur op. De ochtendstond heeft bij mij echt goud in de mond. Ik vind het zalig om me ’s ochtends energetisch op te laden. Ik doe tappings , op verschillende punten op je lichaam tikken om de energiebanen in je lichaam te corrigeren, of ik doe ademhalingsoefeningen. Vroeg opstaan biedt me de mogelijkheid om dingen te doen voor mezelf nog voor de werkdag start.”
Maar ondanks dat Saartje graag vroeg opstaat, is ze ook een grote fan van uitslapen. Ze slaapt net zoals iedereen wel graag. En ook dutjes, daar zegt ze geen neen tegen. “Als ik echt slecht geslapen heb, doe ik weleens een dutje om de dag productief door te komen. Ik besteed veel aandacht aan mijn slaap. Een goede nachtrust wordt te vaak onderschat. Er is geen enkel ander zoogdier dat z’n slaap beperkt, zoals wij veel te vaak doen.”