Quantcast
TelevisieVoorjaar 2021

Siska Schoeters en Dieter Coppens helpen kinderen opvoeden in De wonderjaren

In het nieuwe Eén-programma De wonderjaren zoeken Siska Schoeters en Dieter Coppens samen met experts een antwoord op vele opvoedingsvragen. Ook Sven De Ridder, Stephanie Planckaert, Joris Hessels, Linde Merckpoel, Kim Van Oncen en Philippe Geubels komen in de studio langs om te spreken over hun ervaringen.

Opvoeden, dat doen alle ouders met vallen en opstaan. Sommigen doen het zoals hun eigen ouders, anderen met het advies van een hulpboek of gewoon op hun buikgevoel. Moet ik mijn kind genderbewust opvoeden? Moet ik me schuldig voelen als ik mijn kind geen borstvoeding geef en hoe zit dat nu met die schermtijd?  Er zijn genoeg vragen om in De wonderjaren een antwoord op te zoeken. Alle prangende vragen worden door Siska en Dieter beantwoord.

“Ik durf al eens een paar jobs te combineren, weliswaar altijd met een plannetje in mijn hoofd. Maar mijn belangrijkste job is toch wel mijn ‘thuiswerk’. Het zoeken naar een manier om die kleine bazekes op te voeden tot zelfbewuste, trotse en gelukkige mensjes. Een levenswerk waar al eens om gelachen en ook al eens om gehuild wordt.”

Siska Schoeters

Siska gaat op verkenning bij ouders die bewust kozen voor huisonderwijs en maakt ook voor het eerst kennis met een doula, ook wel bekend als een bevallingscoach. Dieter gaat meer de experimentele toer op. Hij laat kinderen naar hartenlust kennismaken met een scherm en probeert te communiceren met een baby in de buik. Daarnaast wil hij ook te weten komen hoe kleuters met een verschillende huidskleur omgaan met zichzelf en met elkaar.

“Ik ben al van de Zuidpool naar de Noordpool gelift, maar papa zijn is zonder overdrijven het grootste avontuur van mijn leven. Uit De wonderjaren heb ik geleerd dat je niet per se de perfecte papa hoeft te zijn. Een kind leert ook van je tekortkomingen. Leg de lat dus niet te hoog, niet voor jezelf en niet voor je kind.”

Dieter Coppens

Vaste experts van De wonderjaren

Elke aflevering geven experts Binu Singh en Steven Gielis extra duiding bij de reportages en experimenten.

Binu Singh

Binu Singh is kinder- en jeugdpsychiater en psychotherapeut en is ook voorzitter van WAIMH Vlaanderen (World Association for Infant Mental Health). Daarnaast richtte ze het dagziekenhuis Kleine K in UZ Leuven/UPC KU Leuven op. Daar worden vooral kinderen tussen nul en zes jaar behandeld met de ouder-kindrelatie als focus.   

Steven Gielis

Steven Gielis is lector Orthopedagogie aan de AP Hogeschool en auteur van verschillende opvoedings- en kinderboeken. Ook is hij ook de uitvinder van ZITDAZO. ZITDAZO is een online community die ouders en kinderen samenbrengt rond thema’s als weerbaarheid, emotieregulatie en ouderschap. Op Facebook, Instagram en TikTok krijgen ouders tips over mentale gezondheid en het opvoeden van tieners en jongvolwassenen.

De wonderjaren, vanaf woensdag 24 maart 20.40 uur op Eén.

Toon meer

Gerelateerde berichten