Stadsfeestzaal ontruimd in Helden van Hier: Brandweer Antwerpen

ByLisa Paulussen

21 maart 2018

Vanaf donderdag 22 maart 2018 zijn de Helden van Hier terug van weggeweest. Dit keer volgen de cameraploegen de brandweermannen en -vrouwen van Brandweer Zone Antwerpen. Zevenhonderd pompiers, onderofficieren en officieren verspreid over 7 kazernes staan er in voor de veiligheid van de zone met het grootste risico van het hele land. In de eerste aflevering snelt de ploeg o.a. richting drukbevolkte Meir, waar de Stadsfeestzaal wordt ontruimd.

Met haar wereldhaven, dichtbevolkte binnenstad en groot aantal risicobedrijven is de stad Antwerpen een uitdagende regio voor een brandweerzone. De brandweermannen en -vrouwen trainen daarom dag en nacht om de inwoners van Zwijndrecht, Wijnegem en Antwerpen te beschermen. Samen gaat het om meer dan 550.000 mensen. Ze moeten voorbereid zijn op de meest ondenkbare scenario’s.

In de startaflevering rukt de ploeg uit naar de Stadsfeestzaal, waar rookontwikkeling is opgemerkt. De brandweer heeft echter de grootste moeite om de oorzaak te achterhalen. “Het risico is groot, omwille van het aantal mensen dat in de buurt is”, klinkt het. “De mogelijke oorzaken zijn bovendien oneindig: een keuken, een winkel, een kelder,… We willen 100% zeker zijn zodat de veiligheid kan gegarandeerd worden.” Wat is er aan de hand?

De ploeg wordt ook opgeroepen voor een woningbrand. De bewoners zijn niet thuis, maar de brandweermannen proberen de huisdieren te redden, die door de rook bevangen zijn. De brandweer snelt vervolgens naar een verlaten spoorzone, waar twee voertuigen zijn uitgebrand. Even later wordt er opnieuw alarm geslagen voor een brand op dezelfde locatie. “Het werk van koperdieven”, luidt de conclusie. In de Antwerpse haven botst een trein met een tankwagen. Die was geladen met een chemisch product. “De tank is nu op z’n gevaarlijkst”, klinkt het. Als de tank scheurt, kan de hele boel exploderen…

Helden van Hier: Brandweer Antwerpen, donderdag 22 maart 2018 om 21.20 uur bij VTM.

De afleveringen van Helden van Hier: Brandweer Antwerpen zijn live en uitgesteld te bekijken via vtm.be en de VTM-app.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.