Quantcast
Najaar 2021VRT NU

Stephanie Planckaert maakt humanintrestprogramma voor Eén en VRT NU

In het nieuwe humaninterestprogramma Onverwacht trekt de 16-jarige Iluna Planckaert samen met haar moeder Stephanie op ontdekkingstocht in de wereld van seks en zwangerschap bij Iluna’s leeftijdsgenoten.

Zestien jaar geleden werd Stephanie Planckaert de bekendste tienermoeder in Vlaanderen. Ze werd op haar vijftiende zwanger van haar vriend Christopher en besliste om het kindje te houden. Dat kindje, haar dochter Iluna, is nu zelf zestien jaar. Moeder en dochter zijn hartsvriendinnen, maar op seksueel vlak lijken ze wel elkaars tegenpool. 

Iluna vindt het dan ook heel bijzonder dat haar moeder zo jong voor haar heeft gekozen. Om zich beter te kunnen inleven in die keuze van toen, trekt ze in Onverwacht samen met Stephanie op pad om met andere tieners te praten over seksualiteit en zwangerschap. 

“Mijn mama is echt een vriendin voor mij. We komen heel erg goed overeen. Maar op sommige vlakken kunnen we niet méér verschillen Zo heb ik nog nooit een vriendje gehad, terwijl zij op haar vijftiende zwanger werd. Toch een heel andere wereld en een ander leven, dat ik me moeilijk kan inbeelden. Om haar situatie van toen beter te kunnen begrijpen, ben ik met andere tieners gaan praten om te horen hoe zij omgaan met seksualiteit en onverwacht zwanger worden. Ik ben hen ontzettend dankbaar dat zij hun verhalen zo open met ons en met Vlaanderen willen delen.”

Iluna

Verrassende gesprekken en aangrijpende getuigenissen

Onverwacht vertrekt vanuit de persoonlijke vragen van Iluna en de ervaringen van haar moeder Stephanie, en snijdt thema’s als anticonceptie, baas in eigen buik, adoptie en jong ouderschap aan. Ook Christa en Eddy Planckaert, Stephanies man Christopher, en zijn ouders delen hun verhaal.

Via aangrijpende getuigenissen en geëngageerde organisaties geeft Onverwacht verrassende inzichten over seksualiteit bij jongeren en wat het betekent om tienerouder te zijn of te worden.

“Heel vaak wordt er in tv-programma’s over of tegen jongeren gesproken maar niet per se mét hen. In Onverwacht horen we hoe jongeren zelf kijken naar seks, relaties, (ongewenste) zwangerschap en de daarbij horende keuzes, en hoe ze ermee omgaan. Iluna kan, zelf tiener zijnde, als geen ander connectie maken met haar leeftijdsgenoten, terwijl Stephanie dankzij haar persoonlijke ervaringen de nodige steun kan bieden bij de vaak aangrijpende verhalen. Ik ben er zeker van dat Onverwacht – en ook het online programma Meer onverwacht – vele gesprekken op gang zal brengen in de huiskamers of aan de koffieautomaat. Seks en zwangerschap bij tieners is een thema waar toch nog wat schroom over is, maar waar de getuigen in dit programma open over durven praten en hun verhaal willen delen. En daardoor helpen om dit gevoelig onderwerp bespreekbaar te maken.”

Lotte Vermeir, netmanager Eén

Meer onverwacht op VRT NU, met Iluna en Lotte Vanwezemael

In de zesdelige webreeks Meer onverwacht, te bekijken op VRT NU, gaan Iluna en MNM-dj Lotte Vanwezemael dieper in op thema’s rond seksualiteit bij jongeren. Iluna en Lotte praten met verschillende jongeren over zaken als seksuele geaardheid, voorbehoedsmiddelen, sexting, menstruatie, sociale media, opvoeding en verliefdheid. De reeks is een samenwerking tussen Eén en MNM en richt zich hoofdzakelijk naar jongeren.

Iluna stelt haar leeftijdsgenoten vragen vanuit haar eigen nieuwsgierigheid en spontaniteit. De jongeren geven inzicht in wat er bij hen en hun leeftijdsgenoten speelt en hoe zij seksualiteit in al haar facetten beleven. Lotte is als seksuologe de perfecte gesprekspartner voor zowel Iluna als de jongeren. Zij geeft als expert een concrete houvast en kan de vragen van de jongeren beantwoorden.

Wekelijks is een nieuwe aflevering van Meer onverwacht te zien via VRT NU, samen met de lineaire uitzending van Onverwacht op maandag.

Onverwacht, vanaf maandag 30 augustus 2021 om 21.30 uur op Eén.
Meer onverwacht, vanaf maandag 30 augustus 2021 via VRT NU.

Lees ook: Het najaar van Eén: sterke verhalen voor iedereen

Lees ook: Ontdek de najaarsplannen van je favoriete televisiezenders

Toon meer

Arno Tierens

Redacteur

Gerelateerde berichten