Telefacts brengt verhaal van belangrijkste gevangene na aanslagen 9/11

Telefacts - © DPG MediaTelefacts - © DPG MediaTelefacts - © DPG Media

Telefacts brengt morgen het verhaal van Mohamedou Slahi, de belangrijkste gevangene na de aanslagen van 9/11.

Volgens de VS is hij de Al Qaeda terrorist die de daders van 9/11 heeft geronseld. Hij kwam terecht in de beruchte gevangenis van Guantánamo Bay. Sidney, de hoofdanaliste die hem op het spoor kwam, is nog steeds 100% overtuigd van zijn schuld.

“Hij is heel aangenaam in de omgang. Heel… fijn om mee te praten. En hij kan enorm manipuleren. Het is een genie. Echt wel. Maar hij is precies wat bin Laden verlangde. En hij deed precies wat bin Laden van hem verwachtte. Zo is het gegaan. Drie van de vier kapers, dat is zijn werk. Hij heeft ze ingelijfd.”

Sidney

Mohamedou bracht 14 jaar door in de Amerikaanse militaire gevangenis en beweert te zijn gemarteld volgens de ‘speciale ondervragingsprocedure’.

“Ze stopten me in de koelkast. Elke nacht weer en ze ketenden me in gebogen houding.”

Mohamedou Slahi

Uiteindelijk moesten de Amerikanen Slahi in 2016 vrijlaten wegens gebrek aan bewijs. Een deel van het team dat verantwoordelijk is voor de marteling van Slahi gelooft nog steeds dat hij schuldig is aan de misdaden waarvoor hij gevangen zat, terwijl anderen hun voormalige slachtoffer in een nieuw licht zien. Slahi is nu een vrij man en doet een oproep aan zijn beulen: hij wil hen thuis uitnodigen op de thee, om hen te vergeven.

Telefacts – Vergeven om te wreken: zondag 12 september 2021 om 23.25 uur bij VTM.
De afleveringen van Telefacts zijn ook te (her)bekijken op VTM GO.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.