Terroristenjager die Salah Abdeslam oppakte onthult identiteit in Telefacts NU

Telefacts NU - © DPG MediaTelefacts NU - © DPG MediaTelefacts NU - © DPG Media

Voor het eerst in ons land onthult een lid van de Speciale Eenheden zijn identiteit in Telefacts NU.

Vijftien jaar lang werkte Lio als ‘Iris’ bij de politie, het Speciale Interventie Eskadron (SIE). Hij was een bevoorrechte getuige tijdens de acties in Verviers, Vorst en Molenbeek, waar hij jacht moest maken op moslimterroristen. In Telefacts NU onthult hij exclusief zijn identiteit en praat hij open over hoe hij Europa’s meest gezochte terrorist, Salah Abdeslam, oppakte.

“Abdeslam was de Osama Bin Laden van Europa. Toen we hem oppakten, zag hij eruit als een verwilderde, verloren jongeman. Fel vermagerd en grauw in het aangezicht. Maar anderzijds ook wel opgelucht dat hij eindelijk opgepakt werd.” 

Lio

Eerbetoon aan heldhaftige collega’s

Lio onthult zijn identiteit als eerbetoon aan zijn collega’s die nog steeds bij het SIE werken en die, vanuit de schaduw, te weinig erkenning krijgen voor het moeilijke werk.

“Zelfs voor de heldhaftige acties in de periode van moslimterreur zijn ze nooit officieel bedankt. Ook de collega’s die gewond zijn geraakt hebben nooit een eerbetoon gekregen.” 

Lio

Voor Lio is het niet alleen een eerbetoon aan zijn collega’s, in Telefacts NU getuigt hij ook over de werkomstandigheden waarin het elite team van de politie moest werken. Zo zijn de gebouwen waarin ze moesten trainen en overnachten in erbarmelijke staat, regende het binnen en is er geen drinkbaar kraantjeswater.

“Vaak moesten we overnachten in de kazerne, maar die is daar absoluut niet op voorzien. We moesten letterlijk in de gang slapen. Bepaalde gebouwen zijn gesloten omdat er teveel dode duiven lagen en duivenpoep. Kraantjeswater mag je niet drinken omdat er dertien keer te veel lood in het water zit. Echt schrijnende toestanden. De beveiliging was ook zo lek als een zeef.”

Lio
Telefacts NU - © DPG Media
Telefacts NU – © DPG Media

Nu hij zijn identiteit onthuld heeft, kan Lio openlijk praten over wantoestanden bij het SIE.

Die frustratie komt ook boven wanneer Lio stilstaat bij de twee maten en gewichten die soms gehanteerd worden. Bij het onderzoek naar de overlevende terrorist van Verviers nam niemand de moeite om hem of zijn collega’s, die in de letterlijke vuurlinie lagen, te verhoren over de rol van de terrorist. Daardoor kon de man een lichtere straf krijgen.

“Een reconstructie is er nooit geweest. Daarom is die terrorist kunnen ontkomen met een lichte straf. Anderzijds werden mijn collega’s wel onderzocht en verhoord, tot de dag van vandaag, en moeten ze zich verantwoorden dat het gebruik van dodelijk geweld die dag wel gerechtvaardigd was. Zulke zaken zijn echt frustrerend.”

Lio

Lio schreef het boek Terroristenjager en doet zijn verhaal op televisie exclusief voor Telefacts NU

Telefacts NU – Terroristenjager: het gezicht achter de Speciale Eenheden, donderdag 11 maart 2021 om 21.55 uur bij VTM en op VTM GO.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van mudoo.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.